Reklam Bloğu

Kütahya’da organ bağışında son durum ne?

Organ Nakli Koordinatör Hekimi Dr. Gökhan Yaman, 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. 

featured
service

Organ nakli bekleyen hasta sayısı ülke genelinde 30 bini buldu. Kütahya’da organ nakli bağışçısı çok az seviyede. Dr. Gökhan Yaman, vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Biliyoruz ki bir organ bağışçısı 8 kişinin yaşamına filiz olabilmektedir.” dedi. 

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatör Hekimi Dr. Gökhan Yaman, 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. 

Haftanın organ nakli bekleyen hastalara dikkat çekmek, organ nakline dikkat çekmek için yapıldığını vurgulayan Yaman, ülke genelinde yaklaşık 30 bin kişinin organ nakli beklediğini söyledi. 

Bu sayıya her yıl 4-5 bin yeni hastanın eklendiğini vurgulayan Yaman, her yıl bir o kadar hastanın organ nakli beklerken hayatını kaybettiğini aktardı. 

30 bin hastanın yaklaşık 26 bininin böbrek hastası olduğunu anlatan Yaman, “Yaklaşık 2 bin 200’ünü ise karaciğer nakli bekleyenler, bin kadarını da kalp nakli bekleyen hastalar oluşturmaktadır.

Kütahya’da organ bağışçısı sayısı yeterli mi?

Kovid pandemisi nedeniyle bu sayılarda organ nakli bekleyen hasta sayılarında artış olmakla birlikte organ bağışçılarında da organ nakillerinde de azalma meydana gelmiştir.” dedi. 

“BEYİN ÖLÜMÜ İLE BİTKİSEL HAYAT KARIŞTIRILMAMALI”

Organ nakli yapılabilmesi için belirli şartlar olduğunu hatırlatan Yaman, şöyle devam etti:

“Organ naklinden bahsetmek için öncelikle beyin ölümü tanısını bilmek gerekir. Beyin ölümü beyin sapı fonksiyonlarının tamamının geri dönüşümsüz olarak kaybetmektir. 

Bu beyin ölümü tanısı koma ve bitkisel hayatla karıştırılmaması gerekmektedir. Beyin ölümü tanısı konulan hastaların hayatı artık sona ermiş anlamına gelmektedir. 

Peki beyin ölümü tanısı nasıl gerçekleşir? Neden gerçekleşir?

Sıklıkla ülkemizde trafik kazaları yüksekten düşme, kafaya alınan sert travmalar nedeniyle beyin dokusu ve beyinde meydana gelen kanamalar sonucunda beyin ölümü gerçekleşmektedir. 

Bununla birlikte hipoksi yani beynin oksijensiz kalmasına neden olan olaylar sonucunda da meydana gelmektedir.” 

BEYİN ÖLÜMÜ TANISINI KİM KOYAR? 

Beyin ölümü tanısı konmasının yollarını açıklayan Yaman, “Takip eden hekimin durumdan şüphelendikten sonra bir takım testlerle tanıyı koyar ve hastane koordinatör hekimiyle beraber iki uzman hekimin de onayıyla tanı kesinleştirilir.

Beyin ölümü tanısı kesinleştirildikten sonra da kişinin beyin ölümü kişinin organları, kan ve doku uygunluğu saptanan hastalara belirli prosedürler eşliğinde nakil edilir.

Organ nakli gerçekleştirilebilmesi için birkaç şart vardır. Beyin ölümü tanısı konan kişinin hayatında organ nakli bağışçısı olması gerekir.

Bununla birlikte beyin ölümü tanısı konduktan sonra da yakınlarının buna onay vermesi gerekmektedir. Artık uygun olan organlar ihtiyacı olan hastalara nakledilebilir.” ifadelerini kullandı.  

Kütahya’da organ bağışçısı sayısı yeterli mi?

“ORGANLARIMIZI TOPRAĞA DEĞİL İNSANLARA BAĞIŞLAYALIM”

Organ nakil bağışçısı olabilmek için il ve ilçe sağlık müdürlükleri, hastaneler gibi çok sayıda merkez bulunduğunu bildiren Yaman, ancak bağışçı sayısının yetersiz kaldığını ve hayatların kaybedildiğini dile getirdi. 

Kütahya’da da bağışçı sayısının az olduğunu ifade eden Yaman, “Bu sayının yüksek düzeylere çıkarılması gerekmektedir. 

Biliyoruz ki organ bağışçısı olan bir kişi 8 kişinin yaşamına filiz olabilmektedir. Birkaç dakikamızı ayırıp organ bağışçısı olarak organlarımızı toprağa değil hayata bağışlayalım. 

Organ nakli bey ekleyenleri bir nefes, bir umut olalım ve onlara bir yaşam daha hediye edelim.” diye konuştu. 

Kütahya’da organ bağışında son durum ne?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.