Kütahya kültür sanatına bitki oyma sanatını kazandıran Mustafa Er, 26 yıldır bu sanatta binlerce esere imza attı.
Kütahya kültür sanatına bitki oyma sanatını kazandıran Mustafa Er, 26 yıldır bu sanatta binlerce esere imza attı.
Merhum sanatçı Ahmet Yakupoğlu’ndan dersler alan Mustafa Er, mesleğine olan tutkusunu “Bir evlat nasıl kıymetliyse bu sanatta benim için öyle kıymetli” diyerek anlatıyor.
Bitki oyma sanatının kendisini sanatçı yaptığını aktaran Er, uzun araştırmalar sonunda ilk olarak kanserli bir kestane ağacından yapılma eseri bulduğunu söyledi.
Bu sanatın ideali ve hayali olduğunu belirten Er, “Sanatımın bana verdiği hazzı bu yaşıma kadar duymadım. Biraz geç oldu ama beni sanat sahibi yaptı.” dedi.
“CUMHURBAŞKANIMIZA ÇALIŞMAMIZI HEDİYE ETTİK”
Vatandaşların ilgisinin yoğun olduğunu ifade eden Er, şöyle devam etti:Bu sanatı 1997’den beri yapıyorum. Herhalde yüzlerce eser yaptık, sattık. Halen şu anda birkaç vakıfla çalışıyoruz. Mevlana Müzesi ve Lale Müze Vakfı bunlardan bazıları. Biz sanatımızı ülkemiz için yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın siyah beyaz siluetini yapıp kendisine takdim ettim ve ‘Eserimizi size, sanatımızı kültürümüze armağan ediyoruz’ dedim.
“BİNLERCE ESERE İMZA ATTIK, ÜÇ SANATI BİRLEŞTİRDİK”
Atölyede farklı çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Er, bazı eserlerinde üç sanatı birleştirdiklerini kaydetti.
Bitki oyma sanatında hat, tezhip ve resmi birleştirdiklerini anlatan Er, “Bu sanata ilk başladığım dönemlerde hakikaten çok zayiat verdim. Ama elimiz alıştıkça artık bir yaprağı üç gün ile beş gün arasında, işlem çoksa bir hafta sürüyor.” diye konuştu.
Sanat için kauçuk yapraklarını kullandığını bildiren Er, son olarak Ekim ayında karma sergi için Antalya’ya gittiğinde kauçuk ağaçlarından yaprak topladığını söyledi.
“YAPRAĞIN ÜZERİNE MOTİF ÇİZEREK ÇALIŞIYORUZ”
Kütahya’da yetişen kauçuk ağaçlarının yapraklarının küçük olduğu için çalışma şartlarının zor olduğunu bildiren Er, şunları kaydetti: “Yaprağımızın üzerine motif çiziyoruz. Çizdiğimiz motifin dışında kalan yerlerdeki damarların arasını tek tek boşaltıp motifin şeklini veriyoruz.”
Uzun yıllar sanatı bir yere getirmek için çalıştığını anlatan Er, “Ama bu sanatın daha ileri aşamalara gidebilmesi için arkanızda bir çırağınızın, öğrenciniz olması çok önemli. Şimdi grafik tasarım sanatçısı Ecem kızım çok kabiliyetli ve sanatı benim bıraktığım yerden inşallah daha ileri taşıyacak.” dedi.