2020’de “Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü”ne layık görülen çini ustası Hamza Üstünkaya çiniciliğe meraklı gençlere eğitim veriyor. İşte detaylar…
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü”ne layık görülen çini ustası Hamza Üstünkaya, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde kendi adına oluşturulan Çini Tasarım ve Uygulama Atölyesi’nde sanata ilgi duyan gençlere eğitim veriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında “Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri”ne dahil edilen 77 yaşındaki Üstünkaya, eserlerinde özellikle tasarımlarıyla öne çıkıyor.
Babasından devraldığı çini sanatını 52 yıldır sürdüren ve 7 binden fazla özgün deseni bulunan Üstünkaya’nın yetenekleri, DPÜ yönetimi tarafından gelecek nesillere aktarılması amacıyla temmuz ayında üniversite bünyesinde Hamza Üstünkaya Çini Tasarım ve Uygulama Atölyesi’nin kurulmasına öncülük etti.
Üniversite öğrencileri ve dışarıdan gelen gençlere çinicilik ve tasarımın inceliklerini öğreten Hamza Üstünkaya, günde 15-20 kişiye eğitim veriyor.
Üstünkaya, DPÜ’nün kendisine sunduğu bu fırsatın kendisini mutlu ettiğini belirterek, atölyenin ilk açıldığı dönemde sadece izleyici olarak gelenlerin, çininin nasıl yapıldığını görmeye geldiğini ifade etti. Ancak zamanla gelenler arasında merak uyandırdıklarını ve atölyeye talebenin arttığını söyledi.
Atölyede eğitimlerin ücretsiz olduğunu vurgulayan Üstünkaya, kendi tasarımlarını ve desenlerini öğrenen öğrencilerin ilerleyen süreçte bu desenleri geliştirerek üniversiteye hediye edeceklerini ifade etti.
Usta sanatçı, meslekte 52 yılı geride bıraktığını ve sanatçı olmanın kolay olmadığını, bunun zaman, sabır ve süreklilik gerektiren bir süreç olduğunu vurgulayarak, yeni nesillerden sabırlı ve araştırmacı olmalarını beklediğini dile getirdi.
“Çini sanatına gönül veren herkes buraya koşa koşa geliyor” diyen DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya’nın çini sanatıyla özdeşleştiğini vurgulayarak, üniversite olarak yeni çini ustalarının yetişmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Kızıltoprak, Hamza Üstünkaya’nın atölyesinin sadece öğrencilere değil herkese açık olduğunu belirtti.
Üstünkaya’nın tecrübelerini her gün öğrencilere aktardığını belirten Kızıltoprak, atölyenin yoğun talep nedeniyle artık pazar günleri de açılacağını söyledi. Çini sanatını hakkıyla yapmak isteyen herkesin atölyeye koşa koşa geldiğini ifade etti.
Kütahya çinisinin dünyaya tanıtılmasında Üstünkaya’nın önemli bir rol oynadığını belirten Kızıltoprak, şehrin çini sanatına büyük bir önem verdiğini ve bu sanatın şehrin kültür, sanat, ve ekonomisine katkı sağladığını vurguladı. Kütahya’nın çini ve seramik sanayisinde yetişmiş kalifiye elemanlarla geleceğe hazırlandığını dile getiren Kızıltoprak, bu sayede şehrin sanat ve ekonomi hayatına katkı sağladıklarını belirtti.
Hamza Üstünkaya’nın eğitim verdiği öğrencilerden Özlem Camgöz, tasarım konusunda kendisini geliştirmek istediğini belirterek, “Hamza amca gördüğüm en büyük çinici. Ondan kısa zamanda çok şey öğrendik” dedi. Rabia Korkmaz ise çini alanında önemli eserler üretmeyi hedeflediğini ifade ederek, “Bu iş çok sabır gerektiriyor. Çok aşamalı bir iş. Emek ve süreklilik lazım. Bunları başarırsam ben de çinide iyi bir yere gelirim” şeklinde konuştu.