27 yıllık sanat kariyerinde ustalık kazanan sgraffito sanatçısı Betül Bozbay, milyonlarca iğne darbesiyle meydana getirdiği eserlerini ‘seramiğe iğne ile işlenmiş sanat’ olarak nitelendiriyor.
27 yıllık sanat kariyerinde ustalık elde eden sgraffito sanatçısı Betül Bozbay, milyonlarca iğne darbesiyle meydana getirdiği eserlerini ‘seramiğe iğne ile işlenmiş sanat’ olarak adlandırıyor.
Selçuklular döneminde zirveye ulaşan ve eski adı Kaşi Tıraş olan sgraffito sanatını Kütahya’da canlandıran Betül Bozbay, sanatına olan bağlılığını Dumlupınar Üniversitesi’nde edindiği eğitimle güçlendirdi. O günden bu yana sanatını sürekli olarak geliştiren Bozbay, Selçuklu döneminin izlerini taşıyan sgraffito tekniğini Kütahya’da yaşatmayı sürdürüyor.
Sanata 1995 yılında başladığını anlatan Bozbay, sgraffito hakkında bilgiler verdi.
Sanatını seramik kazıma olarak tanımlayan Bozbay, “Seramiğin üzerine püskürtülmüş özel boyayı 0,5 beş kaleme iğne uçları takıp kazınarak yapılan bir işlem. Daha sonra fırınlanıyor. Resim ve tablolar haline geliyor. Ayrıca kaseler de bu şekilde yapılıyor.” dedi.
Sgraffito sanatına başlama hikayesini aktaran Bozbay, şöyle devam etti:
1995 yılında başladım ve profesyonel olarak devam ettim. Kütahya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümünden mezun ol
duktan sonra Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Seramik Bölümünü bitirdim. Orada öğretilen bir dersti. Benim de resim bilgim, temel sanat eğitimim sayesinde resimle seramik birleşince seramik kazıma sanatı meydana çıktı. Bu sanat temel sanat eğitimi olmadan yapılabilecek bir şey değildir.
“100’DEN FAZLA ESER YAPTIM, AYLARIMI ALIYOR BİR ESER”
Sanat hayatı boyunca birçok eser meydana getirdiğini bildiren Bozbay, fırınlama işleminde sorunlar yaşadıklarını söyledi.
Geride bıraktığı yıllardan 100’den fazla eser yaptığını belirten Bozbay, “27 yılda daha fazla eser olmaz mı diye soranlar oluyor ama olmaz. Çünkü gerçekten layıkıyla bir iş yapıyorsunuz. Aylar gerekiyor. Günde üç dört saat bir eğitimle üç ayda, altı ayda bitebiliyor eserler. O yüzden zaman alan bir sanat.” ifadelerini kullandı.
“ZOR BİR SANATI SİLGİ KULLANMADAN YAPIYORUM”
“Yaptığım tüm eserlerimin hepsi özel ama bir koleksiyonum var.” diyen Bozbay, eserlerin gerçekten emek istediğini dile getirdi.
Milyonlarca iğne darbesiyle, kazımayla bir resim meydana getirdiğini anlatan Bozbay, zor olan bir sanatı silgi kullanmadan iğne ucuyla kazıyarak yaptığını söyledi.
Bozbay sanatını “Benim tabirimle seramiğe iğnelenmiş sanat.” tanımlıyor.