Kütahya’nın Simav ilçesine özgü Eynal Domatesine, TSE’den coğrafi işaret tescilli ürün etiketi kazandırıldı.
Kütahya’nın Simav ilçesinde bulunan Eynal kaplıcalarında, jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda 1990’lı yılların başında başlanan domates üretimi, geçen zaman içinde yükselen kalitesi ve lezzeti ile farklı bir noktaya geldi.
Sadece Simav’da değil Antalya, İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir ve Balıkesir’deki tüketicilere bayiler ve satıcılar aracılığıyla ulaşırken, Kütahya Ticaret Borsası’nın Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Daire Başkanlığı’na 19 Ocak 2021 tarihinde yaptığı Coğrafi İşaret Başvurusu kabul edildi.
Eynal’da başkanlığını Hakan Öztürk’ün yürüttüğü 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 400 dekarı aşan kapalı seralarında üretilen Eynal Domatesi üretiminin jeotermal enerji kullanılarak üretildiği, Bambus arılarıyla doğal olarak yapılan döllenmenin yanı sıra seralardaki sıcaklıkla domateslerin renk ve dayanıklılık açısından öne çıktığı biliniyor.
Simav 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Öztürk, 800 rakımlı Simav’da, jeotermal enerji ile ısıtmalı domates üretimine 12 ay boyunca devam ettiklerini belirterek, Eynal Domatesinin pazardaki en büyük tercih sebebinin Simav’a özgü bir lezzetinin ve dayanıklılığının olduğunu ifade ediyor.
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret; tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.
Coğrafi işaret ayrıca; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34 üncü maddesine göre; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİN ÖNEMİ
Coğrafi işaret tescili, tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını korur. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik işareti haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük faydası vardır. Ayrıca ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine katkı sağlar.
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİN YARARLARI:
* Tüketiciyi korur,
* Ürünün gerçek üreticilerini korur ve gelirlerinin artmasına katkı sağlar,
* Ürünün kalitesinin korunması ve belli bir standartta ürünün kalitesinin olmasını sağlar,
* Ürünün taklitlerini engelleyerek ürünün sahip olduğu ün ile yaşamasını sağlar,
* Bölgesel kalkınmaya katkı sağlar.
Kütahya’nın 11. tescilli ürünü Simav Eynal Domatesi oldu