“Alışveriş yaptığınız sitelerin/kişilerin güvenilirliğinden emin olun” başlığıyla verilen videoda, internet sitesi üzerinden alışveriş yağan ve dolandırılan Ö.Ö. isimli vatandaş örnek gösterildi. “Alışveriş yaptığınız sitenin sizi dolandırmasına izin vermeyin” denilen video, kısa sürede binlerce kez izlendi.
E-Ticaret ile sosyal medyada alışverişe dikkat!
Peki bu alışverişler gerçekten ne kadar güvenli? Ürün ya da hizmet aldığınız alışveriş sitelerine olan güveni belirleyen ölçüt nedir? Gelin, bu konuyu ayrıntılarıyla ele alalım ve internet üzerinden alışveriş yaparken nelere dikkat edeceğimizi değerlendirelim.
E-ticaret, bir hizmet veya ürün için internet üzerinden ticaret yapılmasını sağlayan bir alışveriş yöntemi olarak tanımlanır. Özellikle pandemi sürecinde alışveriş merkezleri ve mağazaların kapanmasıyla birlikte hem tüketiciler hem de satış yapan yerler, e-ticarete daha çok yöneldi.
E-ihracat da bu artıştan nasibini aldı. Uygulamalar aracılığıyla gıda, giyim, teknoloji gibi birçok farklı alanda alışveriş yapılabiliyor.
ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ WEB SİTESİNDEN EMİN OLUN
İndirim ve kampanya haberleriyle tam bir tüketim çılgınlığının başladığından söz etmek mümkün. Tabii ki bu indirimler ne kadar gerçek, alışveriş yaptığınız siteler ne kadar güvenli, her birine kredi kartı bilgilerini girmeniz ne kadar doğru. Tüm bunlar ayrı ayrı tartışılması gereken sorular. Bu noktada tuzaklara dikkat etmeniz gerekir. Ürünü ya da hizmeti alacağınız web sitesinin gerçekten faaliyet gösteren bir mağazaya ait olup olmadığına, adres ve telefon bilgilerine, şikayet sitelerinde haklarında herhangi bir şikayet olup olmadığına dikkat etmenizde fayda var. Alışveriş yapmadan önce mutlaka bu siteden daha önce alışveriş yapmış olan kişilerin yorumlarını okumalı ve sosyal medyada araştırmalısınız. Eğer bir sorun olacağını düşünüyorsanız e-ticaret konusunda kendini kanıtlamış olan sitelerden alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz.
BAĞLANTINIZ GÜVENLİ OLSUN
İnternet mağazası ile bilgisayarınız arasındaki bağlantının güvenli olması, internette güvenli alışveriş için oldukça önemli bir kriter. Kişisel bilgisayarınız dışında, ortak kullanıma açık olan veya güvenilirliğinden emin olmadığınız bilgisayarlar üzerinden alışveriş yapmamalısınız. Bilgisayarınızda bir anti-virüs yazılımının olduğundan ve alışveriş yaptığınız sitenin güvenlik sertifikasına sahip olduğundan emin olmalısınız. Güvenlik sertifikasına sahip olan sitelerde, tarayıcı adres kutucuğunun olduğu yerde bir kilit bulunur ve buna tıklayarak bu bağlantınızın güvenilirliğini kontrol edebilirsiniz.
ÖDEME SEÇENEKLERİNE DİKKAT EDİN
5G teknolojisi ile birlikte birçok mağazanın mobil uygulamasında tek bir tuşla ödeme yapabilmeniz mümkün hale geldi. Ancak bu durumun güvenliğinden emin değilseniz havale ya da EFT ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Alışveriş yapacağınız site bunu mümkün kılmıyorsa, sanal kredi kartı kullanmayı veya kapıda ödeme seçeneklerini deneyebilirsiniz. Kredi veya banka kartı ile ödeme yapmanız gerekiyorsa muhakkak 3D Secure ile ödeme seçeneğini tercih etmelisiniz. Bu sistemle banka üzerinden onay alabilir ve para tuzaklarına düşmemiş olursunuz. Ödemeyi gerçekleştirmeden önce mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formunu okumayı da unutmamalısınız.
FATURA VE ÖDEME BİLGİLERİNİZİ SAKLAYIN
Alışverişinizi gerçekleştirdiniz ve ürün size ulaştı. Yapmanız gereken ilk şey gelen ürünü kontrol etmek olsun. Kutuda satın aldığınızdan farklı bir şey varsa onu mutlaka faturası ile birlikte iade etmelisiniz. Fatura ve ödeme bilgileri ürünle ilgili sonradan yaşayabileceğiniz sorunlarda da size yardımcı olacağı için onları mutlaka saklamalısınız.
SOSYAL MEDYADA ALIŞVERİŞE DİKKAT!
Birçok sosyal medya sayfası, büyük e-ticaret siteleri kadar güvenilir olmayabilir. Sosyal medyada alışveriş yaparken Instagram tuzaklarına, sahte hesaplara veya sahte ürünlere dikkat etmeniz, almadan önce söz konusu satıcıyı dikkatli bir şekilde araştırmanızda fayda var.