Kütahya Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2021 yılında Kütahya’da yaşayan 8 bin 83 kadın KADES uygulamasını cep telefonuna indirdi. Bu sayıya 2022’de (22 Mart itibarıyla) bin 626 kadın daha ilave oldu ve Kütahya’da KADES uygulaması kullanan kadın sayısı 9 bin 709’a yükseldi.
Öte yandan 2021 yılında bin 29 kadın KADES üzerinden ihbarda bulundu. Bu ihbarların 194’ü asıllı ihbardı ve polis ekiplerince kısa sürede müdahale edildi. 2022 yılında ise ilk 3 aylık süreçte 331 ihbar alındı ve bunlardan 62’sinin asıllı ihbar olduğu ortaya çıktı.
KADES NEDİR?
KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır.
KADES kullanım şartları nelerdir?
1) KADES uygulaması oldukça hassas ve daha önce de söylediğimiz gibi İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sunduğu bir uygulama. Bu nedenle uygulamayı kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar söz konusu. Bunlar;
2) KADES bir ihbar uygulamasıdır, yalnızca aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında mağdur olan kadınlar tarafından kullanılacağı için T.C kimlik numaranıza göre Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veri tabanında gerekli kontroller sağlandıktan ve telefonunuza SMS olarak gönderilen kod girildikten sonra aktif hale gelecektir.
3) Uygulama kullanılmadan önce telefonunuzun konum bilgisinin açık olduğundan emin olmanız gerekiyor.
4) Asılsız ihbarda bulunduğunuz takdirde, işlenmemiş bir suçu yetkililere işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil ve emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak şekilde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.