Kütahya ‘da yabancı uyruklu bir hayat kadınında, HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) tespit edildiği bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Ahlak Büro Amirliği ekiplerinin 23 Mayıs’ta planlı insan ticareti ve fuhuş operasyonunda 6 şüpheli yakalanmış, Özbekistan uyruklu 4 mağdur hayat kadını ise kurtarılmıştı.
Hayat kadınlarının yapılan sağlık kontrolünde Zeynep takma ismini kullanan 27 yaşındaki K.G’nin kan testinde HIV virüsü (AIDS) tespit edildi.
Kadının çeşitli meslek guruplarından yaklaşık 300 erkekle birlikte olduğu tahmin edilirken, virüsün Kütahya ‘da yayılmasından endişe ediliyor.
HIV virüsü çıkan kadının sınır dışı edildiği öğrenildi.
– KADINLA BİRLİKTE OLAN ERKEKLERİN TEST YAPTIRMALARI ÇAĞRISI YAPILDI
Resmi makamlardan yapılan açıklamada, “Mağdur kadınlardan Zeynep takma adlı Özbekistan uyruklu K.G. (27) isimli şahsın alınan kan testi sonucundan HIV pozitif (AIDS) olduğu tespit edilmiştir. Şahısla temaslı olan kişilerin sağlık birimlerine müracaat etmeleri önem arz etmektedir.” denildi.
HIV VİRÜSÜ NEDİR, NASIL BULAŞIR?
HIV (Human Immmunodeficiency Virus), Türkçe’de İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir hastalık etkenidir. Virüs insan bağışıklık hücrelerine nüfuz ederek bağışıklık sistemini zayıflatır ve fırsatçı enfeksiyonların görülmesine neden olur. HIV Pozitif ne demektir? HIV + (pozitif) olmak, kişinin vücudunda İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü’nün bulunması demektir. HIV’in bağışıklık sisteminin zayıflaması ve fırsatçı enfeksiyonlara açık hale gelmesiyle karakterize bir kronik enfeksiyondur. Kişi hiç bir hastalık belirtisi olmaksızın uzun yıllar yaşamına devam edebilir.
AIDS NE DEMEKTİR?
AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) HIV tarafından oluşturulan, Türkçe’de “Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu” olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosudur. Bağışıklık hücrelerinin yüksek düzeyde tahribatı sonucu fırsatçı enfeksiyonların ilerleyerek ciddi hastalık tabloları oluşturması durumudur. Yetersiz bağışıklık sistemi durumlarında ortaya çıkan bakteriyel, viral, mantarlara bağlı ya da protozoal enfeksiyonlara fırsatçı enfeksiyonlar adı verilmektedir. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir.
BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?
İnsan immün yetmezlik virüsü, HIV, HIV pozitif kişi ile korunmasız (kondom kullanılmadan) yapılan her türlü (oral, vajinal, anal) cinsel ilişki ile, Ortak kullanılan ve HIV enfekte enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle Enfekte kan ve kan ürünleriyle (Ülkemizde 1987 yılından itibaren, her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir.)