2017 yılında hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi kapsamında Kütahya’da 11 bin 500 ton atık, kaynağında ayrıştırılarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderildi ve ekonomiye kazandırıldı. Bu sayede yaklaşık 45 bin adet ağaç kurtarılmış, bin 112 ton sera gazı salınımı önlendi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında bir açıklama yaptı. 2017 yılında hayata geçirilen hayata geçirilen ve toplumun her kesimince benimsenen Sıfır Atık projesi sayesinde Kütahya il genelindeki kazanımlara ilişkin detaylı bilgiler veren Müdür Çatladan, mavi bir gökyüzü, yemyeşil tabiatı ile insanlığa örnek teşkil edecek Kütahya için çalışmaların süreceğini kaydetti.
85 BİN 911 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
Müdür Çatladan Sıfır Atık Projesi kapsamında Kütahya’da, bin 385 adet kamu kurum kuruluş, iş yeri ve 28 adet il, ilçe ve belde belediyenin sıfır atık bilgi sistemi uygulamasına dâhil edildiğini söyledi. Bin 350 kamu çalışanına da sıfır atık eğitimi verildiğini ifade eden Çatladan: “Eğitim verdiğimiz kurumlardaki proje kapsamında koordinasyonu sağlayan personeller tarafından yaklaşık 81 bin 411 kendi kurum çalışanlarına ve 4 bin 500 öğrencimize eğitimler verildi” dedi. Çatladan, 30 Mart 2023 tarihi itibarı ile kamu kurum kuruluş ve işletmelere toplamda 910 adet temel seviyede sıfır atık belgesi düzenlendiğini de sözlerine ekledi.
BİN 112 TON SERA GAZI SALINIMI ÖNLENDİ
Çatladan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hibe desteği ile satın alınan 14 adet mobil atık getirme merkezinin Kütahya Belediye Başkanlığı tarafından il merkezinde muhtelif yerlere yerleştirilerek halkımızın hizmetine sunulduğunu söyledi. Yine Bakanlığın hibe desteği ile Dumlupınar Üniversitesi tarafından 3 adet kompost makinası alındığını aktaran Müdür Çatladan; “Sıfır Atık projesinin başladığı tarihten günümüze yaklaşık 11 bin 500 ton atık kaynağında ayrıştırılarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderildi ve ekonomiye kazandırıldı. Bu sayede yaklaşık 45 bin adet ağaç kurtarıldı, yaklaşık 29 bin metreküp atık depolama alanından tasarruf sağlandı, 75 bin metreküp su tasarrufu edildi ve bin 112 ton sera gazı salınımı önlendi” bilgilerini verdi.
Müdür Çatladan Sıfır Atık Projesi ile Kütahya’da, mavi bir gökyüzü, yemyeşil tabiatı ile insanlığa örnek teşkil edecek “yaşanabilir çevre ve şehirlere” sahip olmak için özel sektör ve kamu kuruluşlarıyla birlikte çalışmalara devam edileceğini vurguladı.