Emet ilçesinde bulunan Eti Maden’e ait bor işletmesinde taşeron olarak çalışan işçilerden bazıları, kadrolularla aynı haklara sahip olabilmek için harekete geçmişti. Kadrolu işçiler ile kadrosuz işçilerin aynı haklara sahip olması yönünde başlatılan hukuki süreçte arabulucuk aşaması işletmenin kabul etmemesi nedeniyle mahkemelik olmuştu.
Emet Asliye Hukuk mahkemesinin İş Mahkemesi sıfatıyla 29 kasım 2021 tarihli 6. duruşmada karara bağladığı davada, davanın kısmen kabulü ile işçilerin ücret farkı alacağı, vardiya zammı alacağı ve iş riski pirimi alacağını bilirkişi raporları ile faiziyle tahsili ile davalıya verilmesine hükmetti.
Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan işçilerin Avukatı Hilmi Gümüş, Emet ve Hisarcık ilçelerinde Eti Maden İşletmelerine ait işyerlerinde taşeronlar marifeti ile muvazaalı olarak istihdam edilerek çalıştırılan 240 müvekkilimiz için davalarının sonuçlanma aşamasına geldiğini belirtti.
Avukat Hilmi Gümüş konu ile ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Eskişehir’in Kırka ilçesinde, Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde, Kütahya’nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde; Eti Maden İşletmelerine ait işyerlerinde, görünürde alt işverenler (bir başka ifade ile görünürde taşeronlar) marifeti ile muvazaalı olarak istihdam edilmiş olup, Eti Maden İşletmelerinin asıl işlerinin yapımında çalışmış ve/veya çalışmakta olan müvekkillerimiz için 2014 yılından bu yana farklı tarihlerde ve bilhassa 2021 yılında Eti Maden İşletmelerine karşı açmış olduğumuz Muvazaa Davası olarak bilinen davalarımızın; bir kısmı farklı tarihlerde kabul edilerek sonuçlandı. Bir kısmı için ise ilk Derece/ İstinaf/ Yargıtay safhalarındaki incelemelerinin tamamlanması beklenmekte.
Kütahya’nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde çalışmış ve halen de çalışmakta olan 240 müvekkilimiz için 2021 yılı Ocak ayında Eti Maden İşletmelerine karşı açmış bulunduğumuz Muvazaa davamızın 120 dosyasında, İlk Derece Mahkemesi sıfatıyla Emet Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 29 Kasım 2021 tarihinde davalarımızın kabulüne karar verilmiş ve hak yerini bulmuştur.
Dava açılarak talep edilebilecek olan tutarlar, kişinin almış olduğu ücrete ve çalışma sürelerine göre değişkenlik göstermekte. Muvazaalı olarak taşeronlar bünyesinde istihdam edilerek çalıştırılmış olan bir işçinin zamanaşımına uğramamış olan 5 yıllık alacaklarına ait tutarın dava açılmadan geçirilen her güne ait alacakların zamanaşımına uğradığı da düşünüldüğünde; Muvazaalı olarak Taşeronlar bünyesinde Eti Maden İşletmelerine ait asıl işlerin yapımında istihdam edilmiş olup, dava açabilme imkanları bulunduğu halde henüz dava açmamış bulunan işçilerin, 5 yıllık zamanaşımı sebebiyle hak kaybı ve mağduriyet yaşamamaları adına, gerekli olan hukuki işlemlerini bir an evvel başlatmalarında fayda bulunmaktadır.”