“İSTASYON CADDESİ’NDEN YÜRÜYEREK OKULA GELDİ”
Atatürk, trenle gelmiş ve yanında Latife Hanım’la birlikte ayak basmış Kütahya’ya.
Kendisine tahsis edilmek istenen faytona binmeyi reddedip o zamanki dar İstasyon Caddesi’nin tozlu yolundan yürümüş şehre doğru beraberindeki kalabalıkla sohbet ederek.
İlk olarak Hükümet Konağı’na çıkarmak istemişler ama Gazi, daha önce ziyaret ettiği için gerek duymamış ve şehrin içine doğru girmek istemiştir.
Daha sonra Yeşil Cami’yi ziyaret etmiş, bizzat içine girmiş ve çok beğenmiştir. Ardından belediyeyi ve sonrasında postaneyi ziyaret etmiştir.
Şehir merkezine doğru yürüyerek 30 Ağustos İlkokulu’nun karşısındaki İş Bankası’nın yerinde bulunan Azim Çini Fabrikası’na gelmiş ve oradan da Ulu Cami’ye geçmiş, Ulu Cami’yi ve çevresini dolaştıktan sonra Kütahya Lisesi’ne gelmiştir.
“ATATÜRK’E ÇAY ZİYAFETİ SUNULDU”
Mustafa Hakkı Yeşil, o zamanki taş mektep olarak adlandırılan yerin sultani olduğunu, kendilerinin de sultani öğrencisi olduklarını ve okulun daha sonra ticaret Lisesi olduğunu ifade etmiştir.
Lise müdürü ve diğer öğretmenlerle birlikte Atatürk’e çay ziyafeti verdiklerini aktaran Hakkı Yeşil, okulun zemininin o zamanlar ahşap olduğunu söylemiştir.
Atatürk, öğretmenler odasındaki çay ziyafetinin devamında, öğretmenlere hitap etmiştir.