Kütahya’da, “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen engelli vatandaşların ihtiyaçlarında kullanılmak amacıyla kermes açıldı.
Kütahya Valiliği himayelerinde kamu, kurum ve kuruluşları ile dernek ve STK’lar deprem bölgesindeki engelli vatandaşların ihtiyaçlarında kullanılmak üzere kermes açıldı.
‘Aşalım engelleri birlikte Kütahya’ sloganıyla kentteki bir alışveriş merkezinde açılan kermeste orijinal tasarım ürünler, el örgüsü patik ve kıyafetler, çini ve seramik hediyelik eşyalar, çeyiz ürünleri ve çeşit çeşit yemekler ile kuru gıdaların satıldığı kermeste merkez ve ilçelere bağlı köylerde yaşayan bazı kadınlar da yaptıkları yöresel ürünler satışa sundu.
Kütahya halkı depremzedeler diyarına birçok yardım yaptı diyen Vali Vekili Mustafa Güney, “Biliyorsunuz 26 Şubat’ta daha önce bir kermes yapmıştık depremzedeler yararına. Orada 1 buçuk milyon liraya yakın yardım topladık. Kütahya halkına çok teşekkür ediyoruz. Tabii bizim yardımlarımız sadece kermesle yeterli kalmadı. Yaklaşık. Yüz elli kamyon ve tır yardım gönderdik deprem bölgesine. Bine yakın ev konteyner kurdu. Bizim ticaret odamız, iş dünya. Allah razı olsun hepsinden. Küçük yardımlar ben hiç değinmiyorum. Demek istediğim Kütahya halkı depremzedeler diyarına birçok yardım yaptı.” dedi.
‘Amacımız engellileri sosyal hayatın içine çekebilmek’
Buradaki kermesi yapmamızdaki amacı engelliler olduğunu beliten Vali Vekili Güney, “Biliyorsunuz 16 Mayıs Engelliler Haftası’dır. Bu Birleşmiş Milletler tarafından tespit edilmiştir. Amacı engellilerin sosyal, ekonomik, kültürel hayata katılımını sağlayabilmek, farkındalık yaratmak. Amacımız engellilerimize sosyal hayatın içine çekebilmek.” ifadelerini kullandı.
‘Kütahya’da yaklaşık 20 bin engellimiz var’
Aile bakanlığının yaptığı bir araştırmaya göre, nüfusumuzun yüzde 7’si engelli olduğuna dikkan çeken Güney “Bizim ilimizde yaklaşık 600 bin nüfus var arkadaşlar. Aile bakanlığının yaptığı bir araştırmaya göre, nüfusumuzun yüzde 7’si engelli. Şöyle bir matematik hesabı yapacak olursak, yaklaşık 20 bin tane engellimizin olması lazım. Maalesef bu kadar kişiyi sosyal hayatın içinde göremiyoruz. Bizim engelli kimlik kartı alan engellimiz 12 bin bunun altı bini aktif. Yani 14 bin daha engellimiz sosyal hayatın içine hiç çekememişiz. 3 bin tane evde bakım aylığı alan var yaklaşık engelli aileyi alan vatandaşımız var ve henüz dokunamadığımız binlerce engellimiz var. Onun için farkındalık olsun istiyoruz. Biz engellilerimizi başta eğitim hakkı, 3 bin 300 tane öğrencimiz var. Kütahya olarak bu konuda çok iyiyiz. Ama biz istiyoruz ki bütün engellilerimiz eğitim alsın. Çünkü eğitim alamazsa istihdama girebiliyor. İstihdama giremeyince sosyal hayatın içine girebilmek.” dedi