Reklam Bloğu

Kütahya’da ‘bu eserleri kim yaptı’ polemiği

Kütahya'da son iki yılda açılan Zafer Meydanı ve Millet Bahçesinde ‘eser sahibi benim’ tartışması devam ediyor.

Kütahya’da ‘bu eserleri kim yaptı’ polemiği
service

Zafer Meydanı ve Millet Bahçesinde ‘benim eserim’ tartışması sürüyor.

Kütahya’da Zafer Meydanı 30 Ağustos 2022’de, Millet Bahçesi 30 Ağustos 2023’te vatandaşın hizmetine açıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (TOKİ) tarafından yaklaşık 105 bin metrekarelik hazine arazisi üzerine projelendirilen ve Kasım 2020 tarihinde yapım ihalesi yapılan Kütahya Millet Bahçesinin ön tahsisi Kütahya Belediyesine 3 Kasım 2021’de yapıldı.

39 milyon 961 bin 161 lira artı KDV olmak üzere yaklaşık 40 milyonluk yatırım olarak planlanan Millet Bahçesinde ödeneği bakanlık tarafından karşıladı.

13 Aralık 2019 yılında yapımına başlanan Zafer Meydanı projesi ise 30 Ağustos 2022’de törenle açıldı. Toplam ihale bedeli 42 milyon lira artı KDV ile yaklaşık 50 milyon liralık bir proje Kütahya Belediyesi ve İller Bankası kredisi ile yapıldı.

Projenin tasarımı da İller Bankası tarafından yapıldı.

Kütahya’da ‘bu eserleri kim yaptı’ polemiği

VATANDAŞ KULLANIYOR, TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Vatandaş her iki hizmeti kullanmaya başlamışken, AK Parti ve Kütahya Belediyesi arasındaki ‘Eserler kimin’ tartışması devam ediyor.

Farklı tarihlerde AK Parti Kütahya temsilcileri hizmetlerin eser sahibi olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Alim Işık, Zafer Meydanı ve Millet Bahçesi ile ilgili Ekspres Haber’e konuştu.

Işık, Millet Bahçesi ile ilgili olarak “Bütçe devletin ama bu işin sahibi Kütahya Belediyesi. Bunun tartışılacak bir tarafı yok. Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından devrimizi aldık. Şu an orası Kütahya Belediyesi’nin millet bahçesi. Yani bunun üzerinde başka türlü bir yorum yapmaya gerek yok.” yorumunda bulundu. Zafer Meydanı’nın mülkiyetinin de Kütahya Belediyesi’ne ait olduğunu anlatan Işık, “Belediyeye ait eski belediye binasının mülküyle, Zafer Meydanı’nın mülkünü İl Özel İdaresi ile takas ettik. Şu anda orası belediyemizin mülkü haline geldi. Belediyemiz kendi kaynaklarıyla bir kısmını kredi çekerek orayı yaptı. Dolayısıyla önemli olan sonuç almak. Milletvekili olabiliriz, belediye başkanı olabiliriz, il başkanı olabiliriz, vatandaş olabiliriz. Ama sonuçta bu Kütahya’ya yapılan bir yatırım mı, değil mi ona bakmamız lazım.” dedi.

“MİLLET BAHÇESİ AÇILIŞINA HERKESİ DAVET ETTİK, GELEN GELDİ”

Millet Bahçesi projesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ülke genelinde başlatıldığını vurgulayan Işık, Kütahya’da bu anlamda yaşanan süreçleri anlattı.

Kütahya’da ilk Millet Bahçesi projesinin iptal edildiğini söyleyen Işık, iptal kararının ardından belediye olarak yeni bir projeyle eski Bakan Murat Kurum’dan olur aldıklarını aktardı.

Ardından proje ihale ve yapım süreçleri anlatan Işık, “Dolayısıyla bütçe devletin ama bu işin sahibi Kütahya Belediyesi. Bunun tartışılacak bir tarafı yok. Haziran ayında Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığımızın Kütahya Belediyesi’ne devriyle ilgili yazı geldi. Biz devri aldık. Şu an orası Kütahya Belediyesi’nin millet bahçesi. Dolayısıyla milletimizin bahçesi. Yani bunun üzerinde başka türlü bir yorum yapmaya gerek yok. Konsere gelmeye biz davet ettik. Tüm Kütahya’yı davet ettik. Gelenler geldi. Gelmeyenlerin de canları sağolsun. Yani biz onlar konsere gelmedi diye, konser iptal etmedik. Vatandaş da gelmemezlik yapmadı. Milletimizin bahçesini, milletimizle beraber açtık.” ifadelerini kullandı.

Kütahya’da ‘bu eserleri kim yaptı’ polemiği

“ZAFER MEYDANI MÜLKİYETİ BELEDİYEMİZE AİT”

Zafer Meydanı yapımının ilk olarak İl Özel İdaresi ortaklığıyla yapılacağını ancak daha sonra Özel İdarenin bu işten çekilerek kar ortağı olduğunu hatırlatan Işık, işin karara bağlanmak üzere iken Belediye Meclisinde CHP ve AK Parti grubu tarafından onaylanmadığını söyledi.

Eski Bakan Kurum’un Kütahya ziyaretinde konuyu açtıklarını belirten Işık, Kurum’un projeyi onayladığını söyledi.

Onayın ardından mülkiyet sorunun çıktığını ve bunu da Özel İdare ile takas yöntemiyle hallettiklerini bildiren Işık, şöyle devam etti: “Şu anda orası belediyemizin mülkü haline geldi. Belediyemiz kendi kaynaklarıyla bir kısmını kredi çekerek orayı yaptı. Dolayısıyla önemli olan sonuç almak iyi ki de yaptırmışız. Milletimiz kullanıyor. O nedenle Kütahya’ya yapılan her şey Kütahyalının. Milletvekili olabiliriz, belediye başkanı olabiliriz, il başkanı olabiliriz, vatandaş olabiliriz. Ama sonuçta bu Kütahya’ya yapılan bir yatırım mı, değil mi ona bakmamız lazım. Kütahya’ya yapılan bir yatırım olduğuna göre Kütahya’da yaşayan yaklaşık 300 bin vatandaşımızın malı oldu. 30 Ağustos 2022’de Zafer Meydanımızı, 30 Ağustos 2023’te de millet bahçemizi şehrimize kazandırdık. İki büyük eseri birisini Büyük Zaferin 100. yılında, diğerinde 101. yılında olmak üzere şehrimize kazandırmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz biz. Detaylarla çok fazla uğraşmaya gerek yok. Sonuca bakmamız lazım.”

 

Kütahya’da ‘bu eserleri kim yaptı’ polemiği

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Kütahya’da yapılan çevre düzenleme ve park-bahçe tasarımlarını kim hazırladıysa ona madalya verilmeli. Çünkü bir servet ancak bu kadar mahvedilebilir. Alkışlıyorum.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.