Kütahya’da yüzde 100 hibe desteği ile mandaların suni tohumlanması hizmeti için protokol imzalandı. İlde 719 işlemede 3 bin 794 manda bulunuyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kütahya İl Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği arasında “Mandalarda suni tohumlamanın yaygınlaştırılması ve manda ıslahı projesi” imzalandı.
Buna göre, işletmelerde bulunan mandaların suni tohumlamasında yüzde 100 hibe desteği verilecek.
Proje ile Kütahya’da manda ırkının devamlılığı, verim özelliklerinin artırılması ve ıslah çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.
“SUNİ TOHUMLAMA BİLİNCİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Projeden 3 bin 794 mandanın bulunduğu 719 işletmenin faydalanabileceğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Keleş, “Suni tohumlama sonucu doğan malakların küpelenerek manda türü hayvanların yaşam ve verim bilgilerinin Ulusal Manda Islah Sisteminde (MIS) kayıt altına alınacak.” dedi.
Böylece malakların daha fazla destek almalarının sağlanacağını aktaran Keleş, manda yetiştiriciliğinde suni tohumlama bilincinin oluşturulmasını amaçladıklarını kaydetti.
“KALİTELİ GENE SAHİP MALAKLAR ELDE EDİLECEK”
Süt ve et verimlerinde yaşanacak artışlar ile üreticilerin bu alana yatırım yapmalarının sağlanacağını bildiren Keleş, şunları kaydetti:
“Proje kapsamında manda sürülerinde kaydedilecek verim artışları ile birlikte ülke çapında manda yetiştiriciliğine ilgi ve manda ürünlerinde de verim artışı sağlanacaktır. Suni tohumlama uygulamaları ile kaliteli gene sahip malaklar elde edilecektir.”
Kütahya İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Girgin, imzalanan projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.