Kütahya’da sahipsiz hayvanlar için oluşturulan doğal yaşam alanını tamamlandı. 90 bin metrekare alanda 10 bin sahipsiz hayvanın barınacağı bildirildi.
Kütahya Valiliği tarafından sahipsiz hayvanların barınması için hayata geçirilen doğal yaşam alanının inşaatı sona erdi. Kütahya Valisi Musa Işın ve beraberindeki heyet, doğal yaşam alanının tanıtımı ve yürütülecek faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
İshak Seydi Mahallesi’nde inşa edilen doğal yaşam alanında incelemelerde bulunan Işın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemelerin artık valilikler tarafından yürütüleceğini söyledi.
Bu talimat doğrultusunda sahipsiz hayvanların toplanması, rehabilite edilip, kısırlaştırılması, aşılanması ve beslenmesi süreçlerin valiliklerde olduğunu vurgulayan Işın, “Bu kapsamda Kütahya Valiliği bünyesinde oluşturulan Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği, belediyelerimizin desteğiyle çalışmalarını yürütmektedir.” dedi.
Işın, belediyelere ait barınakların, personellerin ve araçların Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği çatısı altında valilik bünyesine devredildiğini kaydetti.
“YIL SONUNA KADAR TÜM SOKAK HAYVANLARINI TOPLAYACAĞIZ”
İl genelinde bütün hayvanları sene sonuna kadar toplamayı hedeflediklerini bildiren Işın, “Köylerimizde sahipli olan köpekleri de kısırlaştıracağız. Dolayısıyla bu mesele Kütahya’nın gündeminde sene sonuna kadar çıkmış olacak. Bizim hedefimiz planımız bu. Çalışmalara destek veren belediye başkanlarına da teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Doğal yaşam alanı hakkında bilgiler veren Işın, 90 bin metrekarelik bir alanda kurulduğunu ve yaklaşık 10 bin hayvana ev sahipliği yapabileceğini, alanda 45 personelin görev yapacağını dile getirdi.
Işın, ayrıca tüm bakım, tedavi, rehabilitasyon ve aşı işlemlerinin burada gerçekleştirileceğini bildirdi.
“ŞİMDİYE KADAR 4 BİN HAYVAN TOPLANDI”
İlçelerde yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Işın, şunları kaydetti:
“Tavşanlı ilçemizde 50 bin metrekarelik alanda benzer bir barınak inşası sürüyor. Bu ay sonunda tamamlanmasını bekliyoruz. Tavşanlı barınağımız, Tavşanlı ve Domaniç ilçelerine hizmet verecek. Şaphane barınağımız, Gediz, Simav ve çevre beldelere hizmet sağlayacak.
Emet barınağımız ise bölgedeki köy ve ilçelere yönelik planlandı ve yapımı sürüyor. Toplamda dört büyük merkezle, Kütahya genelindeki yaklaşık 20 bin sahipsiz köpeğin toplanması ve bakım süreçlerinin yürütülmesinin hedefliyoruz.
Yasa yürürlüğe girdikten sonra şimdiye kadar yaklaşık 4 bin hayvanı topladık.” ifadelerini kullandı.
“BURALAR HAYVAN HAPİSHANELERİ DEĞİL”
AK Parti Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Türkiye’nin ve Kütahya’nın gündemini uzun süre meşgul eden sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili ciddi bir çalışmanın hayata geçirildiğini söyledi.
Kamuoyunda hayvan barınaklarının hayvan hapishaneleri algısının oluşturulmaya çalışıldığını belirten Biçer, “Bu alanlar hayvanların tıkıldığı ve onlara yakışmayan şartlarda tutulduğu yerler değil.
Burası ciddi anlamda büyük bir tesis ve yapılan yeşillendirme, ağaçlandırma çabalarıyla çalışmalarıyla beraber iyi beslenen bakımları yapılan sokak hayvanlarımız kendi doğal ortamında yaşıyor şeklinde yaşayacaklar.” şeklinde konuştu.