Sıcak çarpmasına dikkat! Kütahya’da uzmanı uyardı

Sıcak havaların etkisini göstermesiyle güneş çarpmasına dikkat çeken Özel Kütahya Anadolu Hastanesi Dahiliye uzmanı Uzman Doktor Hasan Hüseyin Gümüşçü, vatandaşları uyardı...

Sıcak çarpmasına dikkat! Kütahya’da uzmanı uyardı
service

Sıcak havaların etkisini göstermesiyle güneş çarpmasına dikkat çeken Özel Kütahya Anadolu Hastanesi Dahiliye uzmanı Uzman Doktor Hasan Hüseyin Gümüşçü, vatandaşları uyardı.

Yaz aylarının gelmesi ve sıcak havaların artmasıyla birlikte güneş çarpması vakaları artmaya başladı. Özellikle öğlen saatlerinde sıcaklıkların yüksek seyretmesi ciddi rahatsızlıklara neden oluyor.

Konuyla ilgili Özel Kütahya Anadolu Hastanesi Dahiliye uzmanı Uzman Doktor Hasan Hüseyin Gümüşçü, Ekspres Haber’e açıklamalarda bulundu.

Sıcak veya güneş çarpmasının vücut sıcaklığının normal sınırların üzerine çıkması sonrasında vücut ısısının düzenlenmesinin bozulmasıyla ortaya çıktığını aktaran Gümüşçü, halsizlik, bulantı, baş dönmesi, kas krampları ve bilinç değişikliği gibi semptomlarla seyrettiğini söyledi.

Son yıllarda iklim değişikliği, hava kirliliği, yüksek nem gibi çeşitli faktörlerin ön plana çıktığını bildiren Gümüşçü, “Bu nedenlerle ısıya bağlı hastalıkların görülme sıklığı her yıl artmaktadır.” dedi.

“KRONİK HASTALAR SAAT 10-16 ARASI DIŞARI ÇIKANLAR DİKKAT”

Güneş çarpmasının iki farklı klinik formda görüldüğünü vurgulayan Gümüşçü, egzersiz ile ilişkili formun genellikle genç erişkinlerde ve sporcularda gözlendiğini dile getirdi.

Gümüşçü, ikinci olan klasik formun ise risk altındaki yaşlı ve kronik hastalıklar olan kişilerde görüldüğünü ifade etti.

Hava sıcaklığının yaz günlerinde fazlasıyla arttığını aktaran Gümüşçü, “Kronik hastalığı olan yaşlı hasta ve hamilelerin 10:00- 16:00 arasında dışarı çıkmamaları, çıkmaları halinde şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanmaları, mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giymesi ve bol miktarda sıvı tüketilmesi önermekteyiz.” diye konuştu.

“NEDENLERİ VE BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ”

Güneş çarpmasının nedenleri hakkında bilgiler veren Gümüşçü, aşırı sıcak ve nemli havada uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini kaydetti.

Su içmenin bu sıcaklarda çok önemli olduğunu bildiren Gümüşçü, “Koruyucu giysi veya başlık kullanmamak. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireylerde termoregülasyonun bozulması başlıca nedenler arasında yer alır.”

Sıcak çarpmasına dikkat! Kütahya’da uzmanı uyardı

Genellikle 40 derecenin üzerindeki yüksek vücut ısısının belirteler arasında olduğunu anlatan Gümüşçü, şunları kaydetti:

“Belirtiler arasında yüksek vücut ısısı (genellikle 40°C üzeri), bilinç bulanıklığı, halsizlik, sersemlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, kuru ve sıcak cilt (terleme durabilir), nefes darlığı, çarpıntı ve nöbet geçirme ile ileri vakalarda bilinç kaybı görülür.”

“İLK ADIM SERİN ORTAMA GEÇİRİLMESİ”

Güneş çarpmasından şüphelenilen kişilere uygulanacak ilk adımın serin bir ortama geçilmesi olduğunu aktaran Gümüşçü, giysilerin gevşetilmesini veya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Vücudun soğuk su ile silinmesi, buz torbası gibi soğutucu uygulamaları tavsiye eden Gümüşçü, “Bilinç açık ise su veya elektrolitli içecekler verilmeli. Tıbbi yardım çağrılabilir. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Saat 11 ila 16 arasında güneşten kaçınılması gerekiyor. Açık renkli, ince ve pamuklu giysiler tercih edin.” şeklinde konuştu.

Güneş gözlüğü, şapka ve güneş koruyucu ürünler kullanımının önemine dikkat çeken Gümüşçü, “Uzun süre açık havada kalmaktan kaçının, dinlenme araları verin. Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Sıcak çarpmasına dikkat! Kütahya’da uzmanı uyardı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.