Reklam Bloğu

Kütahya’daki depremzedelere nasıl davranılması gerekiyor?

Kütahya'da depremzede ailelere ücretsiz hizmet verme kararı alan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Selçuk Özkan, Kütahya'ya gelen depremzede ailelerle ve çocuklarla temas kurulurken oldukça hassas olunması gerektiğini bildirdi.

featured
service

Kütahya’da depremzede ailelere ücretsiz hizmet verme kararı alan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Selçuk Özkan, Kütahya’ya gelen depremzede ailelerle ve çocuklarla temas kurulurken oldukça hassas olunması gerektiğini bildirdi.

Özkan, Kütahya Ajansı’na yaptığı açıklamada, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda depremzedenin Kütahya’ya geldiğini hatırlattı.

Kütahya’da bir süre misafir edilecek depremzedelere nasıl davranılması gerektiğini anlatan Özkan, şunları söyledi:

“Depremden etkilenen ailelere ve çocuklara mümkün olduğunca hassas olunması gerekir. Çünkü şiddetli travmalar kişinin bütün duygularını, düşüncelerini, zihnini çok aktif hale aşırı uyarılmış hale getireceği için mümkün olduğunca hassas yaklaşılmalıdır. Depremle ilgili anılarını anlatmak isterse depremzede sabırla, metanetle dinlemeli ama hazır değilse, anlatmak istemezse de bu konuyla ilgili çok fazla soru sormadan depremzedeleri bu konuda en azından yormamak gerekiyor.”

“ONLARA YARDIM EDECEĞİZ, YANINDA OLACAĞIZ, MADDİ VE MANEVİ OLARAK DESTEK OLACAĞIZ

Depremzede insanlara destek olunması gerektiğini dile getiren Özkan, şöyle devam etti:

“Literatürde merhamet yorgunluğu diye geçen bir şey vardır. Özellikle öncesinde travma hikayesi olan veya şiddetli psikiyatrik hikayesi olan kişiler için depremzedelere yardım etmek, birebir çalışmak, anılarını dinlemek kendileri için de travmatize edici ve duygularını yönetemeyecekleri bir duruma gelmelerine yol açabilir. Bu hem yardımsever için yani yardım eden kişi için hem de depremzede için uygun olmayabilir.”

“HER TÜRLÜ PSİKİYATRİK HASTALIĞA YOL AÇABİLİR”

Özkan, depremin etkilerinin insanda her türlü psikiyatrik hastalığa yol açabileceğini dile getirerek “Anksiyete bozukluğuna, depresyona, madde bağımlılığına kendine zarar verme gibi şeylere yol açabileceği için travmanın psikolojik etkilerinin çok önemli olduğunu ve psikiyatri ve psikolojik takiplerini düzenli olarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. En azından belirli periyotlarla belki sadece kontrol gibi yapılabilir. İlk birkaç ay biraz daha güvenliğin sağlanması, barınmanın sağlanması temel ihtiyaçların giderilmesi süreci, toplum olarak herkes depremzedelere, ailelerimize yardım ediyoruz, yardım etmeye çalışıyoruz. Kütahya’ya gelen depremzedeler için de aynısı geçerli. Bu ilk bir kaç ay geçtikten sonra psikiyatrik yardımlar ve psikolojik yardımlar daha da önemli hale gelecek. Çünkü o zaman ruhsal problemler biraz daha kendini göstermeye başlayacak. O dönemde de aileler, çocukla ilgilenen diğer bakım verenler, yakınlarının psikolojik, psikiyatrik yardım almadan çekinmemelerini ve bir şekilde en kısa sürede yardım almalarını öneriyorum.” ifadelerini kullandı.

“YAŞAMIN İÇERİSİNE DAHİL ETMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

Depremzedelere ücretsiz hizmet vereceğini açıklayan Özkan, psikiyatrik tedavi görmesi gereken depremzedelerin Alipaşa Mah. Beyaz Enerji İş Merkezi, Kat : 5 No:36 Saat Kulesi Karşısı adresinde bulunan kliniğe başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Bilgi için: 0543 137 19 99

 

Kütahya’daki depremzedelere nasıl davranılması gerekiyor?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.