Kartpostallara konu olmuş, Kütahya’nın simgesi haline gelmiş eserlerinden biri konumunda olan Kütahya Çinili Çeşmesi hakkında bir araştırma yapan, Dr. Cahit Yılmaz, “Kütahya Çinili Çeşme’nin üzerinde bulunan çiniler, gerçek ve orijinal çiniler değildir” iddiasında bulundu.
Kütahya SSK Hastanesi’nin uzun yıllar başhekimlik görevini yapan Dr. Cahit Yılmaz, Kütahya çini sanatı üzerine yaptığı araştırmalara ara vermeden devam ediyor.
Yaptığı araştırmalarla Kütahya çinisinin bilinmeyenlerini gün ışığına çıkartan Yılmaz, bu defa Kütahya Çinili Çeşmesi üzerine bir araştırma yaptı. Çinili Çeşme’nin kesin olmamakla birlikte 2. Abdülhamid döneminde yapıldığını, Tapu Kadastro kayıtlarına göre çeşmenin ilk olarak Yıldız Sineması Sokağı civarında konuşlandığını belirten Dr. Cahit Yılmaz, “Çinili Çeşme, Yıldız Sineması sokağı civarından sonra belediye arka yan tarafına iki büyük kavak ağacı arasına taşınmıştır. Ardından Dönenler Cami karşısı, 30 Ağustos İlkokulu yan köşesine taşınmıştır. Çeşmenin ilk orijinal çinileri, ilk taşınma esnasında kırıldığı veya kaybolduğu bilgileri vardır. Yapım yılına ve desenlerine göre çinilerin Hacı Hafız Mehmet Emin Efendi tarafından yapıldığı kesindir” ifadelerini kullandı.
“DESENLER, EMİN EFENDİ’NİN DESENLERİ”
Çeşmeye ait 1932 yılına ait bir fotoğraf bulunduğunu söyleyen Yılmaz: “Bu fotoğrafa göre çeşme ön yüzeyinde üç adet pano göze çarpar. Her panonun desen ve renkleri aynıdır. Tüm panoların alt kısımda bir vazodan çıkan çiçek ve motifler görülür. Vazo her panoda yer alır. Her pano bordür ile çevrilidir. Emin Efendi’ye ait bu motifleri tahmin etmek zor değildir. Yapılış dönemi ve Emin Efendi dönemi ile örtüşmektedir. Bu nedenle ilk çeşme Çinileri, Emin Efendi’ye ait olma ihtimali çok yüksektir. Orijinal çeşmedeki çinilerde altta Vazo, üstte, Rumi, karanfil, yaprak, penç, şakayık, lale ve kıvrık dal motifleri görülür. Çeşme üst üçgen alınlığı altında, izlerinden anlaşılacağı üzere çini ve kitabe bulunduğu anlaşılmaktadır” diye konuştu.
“ONARIMDA ÇİNİLER DEĞİŞMİŞ”
Çeşmenin 125 yıllık tarihi bir geçmişinin bilindiğini ve 1952 yılında ciddi bir onarım geçirdiğini söyleyen Yılmaz: “Aslında bu onarım veya restorasyon değil tamamen çinilerin desen ve renklerinin değişmesidir. Yenilenen çiniler Öz Çini atölyesinde Hamza Üstünkaya’nın babası Mehmet Üstünkaya tarafından yapılmıştır. Aslında yenileme değil, orijinali ile ilgisi olmayan son çini motiflerinin orijinal motifleri ile benzerliği olmayan, yepyeni, farklı kendine has motiflerle bezeli bir çinili çeşmedir. Mehmet Emin Efendi çinili çeşmesi değil, Mehmet Üstünkaya çinili çeşmesidir. Mermer işçiliğinde değişim yoktur. Mermerler orijinaldir. Çiniler değişmiştir, Çiniler orijinal değildir. Renk ve motif tamamen farklıdır” şeklinde konuştu.