Kütahya’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte orman yangınlarıyla mücadele kapsamında ilk adım atıldı. Kütahya Valiliği’nin aldığı karara göre 31 Ekim’e kadar ormanlara giriş yasağı getirildi.
Havaların ısınmasıyla birlikte yüzde 56 orman varlığına sahip Kütahya’da orman yangınlarıyla mücadelede ilk yasak haberi geldi. Kütahya Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Vali Ali Çelik başkanlığında toplandı.
Toplantıda; Kütahya’da yangın riskinin yüksek olduğu yaz aylarında orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler ele alındı. Çelik, Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı’nda orman yangınlarına karşı alınan tedbirleri ve hazırlıkları değerlendirdi.
Toplantıya, Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil ve ilgili kurumların yöneticileri katıldı.
ANIZ YAKANLARA PARA CEZASI VE YASAL İŞLEM UYGULANACAK
Toplantıda alınan karara göre yangınlara etkin ve hızlı müdahale amacı ile orman yangın ilk müdahale ekipleri, 31 Ekim’e kadar Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan yerlerinde konuşlandırılacak. Çıkan her orman yangınının 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesi istenilen toplantıda. Anız yakanlar hakkında idari para cezası kesilecek, ormana 4 km mesafede yakılan anızlar için yasal işlem yapılacak.
Ormanlık, ağaçlık ve tarımsal alanlarda, baraj ve göl kenarlarında izin olmadan çadır kurulması, kamp yapılması yasaklandı.
Terör amaçlı ya da kasıtlı orman yangınlarını önlemek amacıyla tüm kolluk kuvvetleri, mahalli yöneticiler ve özellikle kırsal kesimde görev yapan kamu görevlilerinin, yabancı ve şüpheli görülen şahısları güvenlik kuvvetlerine bildirmeleri için ilgili kurumlarca gerekli duyuru yapılacak.
PİKNİKLER BELİRLENEN ALANLARDA YAPILACAK, SAAT UYGULAMASI BAŞLATILDI
Özel olarak piknik yapmak için ayrılan yerlerde, vatandaşların orman yangınlarına duyarlı olmaları ve yaktıkları ateşi söndürmeleri hususunda, gezici ekipler ve muhtelif yayın organları ile uyarılmasına çalışılacak.
Ayrıca orman idaresinin tespit ettiği alanlar dışında yangın mevsimi boyunca piknik yapmak yasaklandı. İzinli alanlarda yapılan dumanlı piknikler, saat 21.30 itibariyle sona erdirilecek.
31 Ekim’e kadar ormana giriş ve çıkışlar yasaklanırken mahalli köylülerin ormancılık ve zirai faaliyetleri nedeniyle ve av izni olanlar orman ve jandarma birimlerine haber vermek şartıyla girişe izin verilecek. İl ve ilçe Müftülükleri ile belediyeler hoparlörden ikaz ve uyarılar yapacak.
“ŞEHİR DIŞINDAN GELECEK ÇOBAN VE ARICILAR KAYIT ALTINA ALINACAK”
Kütahya’ya yaz aylarında diğer illerden gelen arıcılar ile çobanların kimlikleri tespitleri mahalle muhtarları, Jandarma, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Orman idaresinin işbirliği ile yapılacak.
Ayrıca Tarım ve Orman Müdürlüklerince şehre yerleşecek çoban ve arıcılara en az 2 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurma şartı aranacak.
UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI GÜNCELLENDİ
Uygulanacak ceza miktarları da güncellendi. Buna göre devlet ormanlarında orman idaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde geceleyenler 494 lira idari ile anız yakanlara her dekar için 244,09 lira idari para cezası verilecek. Öte yandan ormanlara 4 km mesafede anız yakanlar hakkında yasal işlem uygulanacaktır.