Kütahyalı genç yazar Melih Kayacan, Kapadokya Üniversitesi’nin geleneksel öykü yarışmasında Türkiye birinciliğine uzandı. Kayacan, Umut Kaldıracı isimli hikayesi ile kazandığı başarının kendisini gururlandırdığını söyledi.
4.Kapadokya Üniversitesi öykü yarışmasında sonuçlar açıklandı. Bu yıl Engelsiz Kurgular konusuyla düzenlenen yarışmaya Kütahya’da yazdığı eserle birinci olmayı başardı.
Kayacan yarışma süreci ile ilgili Ekspres Haber’e konuştu. Okulların kapanmasına kısa bir süre kala yarışmanın düzenlendiğini aktaran Kayacan, okul müdürü ile bir öğretmenin kendisini teşvik ettiğini belirtti.
Kayacan, “Kapadokya Üniversitesi’nin düzenlediği bir öykü yarışması bu. Bu sene dördüncüsü düzenlenen geleneksel bir öykü yarışması oldu artık. Okulların kapanmasına çok az bir süre kala düzenlendi yarışma. Bu sene konu engelsiz yaşamlar üzerineydi. Ben de bunun üzerine Şule hocamın ve Murat Fazıl hocamın da teşviği üzerine bu konu hakkında Umut Kaldıracı isimli bir hikaye yazdım. Hikayem yarışmada birinci oldu. Ödüle layık görüldü. Bu da beni çok mutlu etti.” ifadelerini kullandı.
“ÖYKÜMÜN BİRİNCİ OLMASINA ÇOK ŞAŞIRDIM”
Öyküsünde anlattığı konuya değinen Kayacan, engel kavramına farklı bir bakış açısı ile kaleme aldı.
Kayacan, şöyle devam etti: “Öykümde aslında kurgusal bir şekilde protez kolların icadını anlatmak istedim engelsiz yaşam konusunda. Aynı zamanda engeli sadece insan engeli olarak görmeyip, gerçek hayattaki engelleri de hikayeme harmanlamaya çalıştım. Öykümde Ayhan diye bir çocuk köydeki insanlara zorlandıkları bir konuda yardım etmeye çalışırken yaptığı bir makine yüzünden kolunu kaybediyor. Bu engel yüzünden hayata küsmüşken aslında yattığı makine tekrar ona umut oluyor ve bir şekilde protez kola çeviriyor. Daha sonrasında bu protez kol da milyonlarca kişiye umut olmuş oluyor aslında. Önce civardaki köylere dağıtıyor. Sonra dünyada protez kol yaygınlaşıyor. Ben öykümün birinci olmasına çok şaşırdım. Çünkü yazma sürecinde çok uzun bir süre ayırdığım bir öykü değildi.Sadece yarışmaya katılmak için yazmıştım bu öyküyü. Öyle üzerine çok düşündüğüm bir öykü de değildi.”
“SONUCUN ARDINDAN YAZMAYI HOBİ HALİNE GETİRDİM”
“Yarışmanın kazananları iki farklı aşamada açıklanıyor.” diyen Kayacan, ilk önce Kapadokya Üniversitesi’nin bastıracağı kitapta bulunan yirmi hikayenin olacağı hikayeler açıklandığını kaydetti.
Yirmi hikayeden birisinin de kendi hikayesi olduğunu anlatan Kayacan, çok sevindiğini ancak daha fazlasını beklemediğini dile getirdi.
Daha sonra dereceye girenlerin açıklanacağına dair bir mesaj geldiğini bildiren Kayacan, “Ben toplantıya giremedim. Fakat arkadaşımdan sonra bir mesaj aldım ve birinci olduğumu öğrendim yarışmada. Tabii çok sevindim. Çok mutlu oldum bu haber karşısında. Zaten ben eskiden beri yazmayı çok severim. Özellikle yazmayı bir hobi haline getirmeye başladım özellikle bu olaydan sonra. Geleceğe dönük de ileride ya daha değişik hikayeler, değişik eserler ortaya koymayı düşünüyorum. Özellikle izlediğim filmlerden. Okuduğum düşünürlerden etkileniyorum.” diye konuştu.