Çoğunluk olarak buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri olan Kütahya mutfağının yemeklerini sizler için derledik.
Miyane Çorbası
- 1 kase un
- 6 bardak su
- 2 kaşık tereyağı
- 1/2 çay bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 Yumurta
Hazırlanışı
Kavrulmuş un, soğumaya bırakılır. Ilındığında su eklenerek yavaşça ezilir, çorba kıvamına gelene kadar karıştırılır. Karışım kaynatılır. İçine 1 adet yumurta, yarım çay bardağı su ve tuz eklenir. Daha sonra karışım ceviz büyüklüğünde 4 parçaya ayrılır, yuvarlanır ve bıçakla yarım santimetre kalınlığında dilimlere kesilir. Kesilen parçalar kızartılarak hazırlanan çorbaya eklenir. Sunum sıcak olarak yapılır.
Yoğurtlu Çevirme Çorbası
- 2 kaşık un
- 500 gr. süzme yoğurt
- 1 yumurta
- 6 bardak su (2 adet et suyu – 4 bardak su)
- 1 çay bardağı pirinç
- Tuz, kırmızı biber, nane
- Tereyağı
Hazırlanışı
Tencereye yoğurt, yumurta ve un eklenerek kaşıkla iyice ezilir. Yavaşça su ilave edilerek orta ısıdaki bir ocakta karışım kaynayıncaya kadar ağır ağır karıştırılır. Kaynadıktan sonra tuz ve 2 bardak et suyu eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar ateşte pişirilir. Servis öncesi tereyağı kızdırılarak içine kırmızı toz biber eklenir ve arzuya göre nane ilave edilerek yemek servise sunulur.
Lahana Sarması
- 1 adet orta boy lahana
- 300 gr kıyma
- 4 büyük baş kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı nane
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
Hazırlanışı
Lahananın tersini çevirip koçan kısmını keserek çıkarın. Yaprakları tek tek ayırın. Derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynatın. Kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekletin, ardından süzgece alıp soğumaya bırakın. Belirtilen malzemeleri karıştırarak dolma içini hazırlayın. Yapraklardan avuç büyüklüğünde parçalar alın, bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. Yaprağın yan kenarlarını kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. Tüm sarmaları büyük bir tencereye dizin. Üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. Bir miktar kaynamış su ekleyin. Sarmaların üstünü tencereye oturacak şekilde bir tabakla kapatın, böylece sarmalar yüzeye çıkmazlar. Su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Göveç
- 1 adet kuzu ön kolu
- 3 baş orta boy soğan
- 1 kaşık salça
- 5 adet çarliston biber
- 4 adet domates
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı
Et parça olarak gövece yerleştirilir ve tuz atılır. Doğranmış soğan bir süre kavrulur, ardından domates ve salça eklenerek suyunu çekene kadar beklenir. Çarliston biberleri doğrayarak etin üzerini örtecek şekilde yerleştirilir ve üzerine kaynamış su ilave edilir. Birkaç taşım kaynadıktan sonra karışım fırına konur. Yaklaşık 30 dakika pişirildikten sonra etin pişip pişmediği kontrol edilir. Gövecin üstü kızardığında fırından alınır.
Mercimekli Pilav
- 1 su bardağı mercimek (yeşil)
- 2 su bardağı pirinç
- 2 baş soğan
- Karabiber
- 150 gr. tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Pirinçler sıcak suda yarım saat boyunca ıslatılır. Mercimekler ayıklanır, haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta ince kıyılmış soğanlar yağda pembeleşene kadar kavrulur. Islanan pirinçler iyice yıkanıp süzülür ve kavrulan soğanlara eklenir. Pirinçler uzayıncaya kadar kavrulur. Ardından haşlanmış mercimekler eklenir ve sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte göz göz oluncaya kadar pişirilir ve dinlenmeye bırakılır. Ilık olarak servis edilir.
Ispanaklı Şibit
- ½ kg. ıspanak
- 2 baş kuru soğan
- 3 bardak un
- 1 bardak sıvı yağ
- Bir tutam tuz
- Karabiber
Hazırlanışı
Un ve tuz, normal yumuşaklıkta yoğrularak ufak bezeler halinde açılır. İçine ıspanak ve soğanla hazırlanan harç konulur. Yanmaz bir tavada veya saçta pişirilir. İçine yağ eklenirse daha lezzetli olacaktır. Sıcak olarak servis edilir.
Haşhaşlı Pide
- 1 ekmeklik hamur
- 1 bardak çekilmiş haşhaş
- 1 bardak sıvı yağ
Hazırlanışı
Ekmeklik hamurdan alınan parça elimizle dikdörtgen şeklinde açılır. Açılan hamurun içine yağ ile haşhaş sürülür. Ardından hamur katlanır, bu işlem 3-4 kez tekrarlanır. Pide fırına verilirken hamur uzatılıp üstüne tekrar yağlı haşhaş sürülür ve içine işlemesi için küçük delikler açılır. Fırın tepsisi hafifçe unlanmış tahta ile altına konularak fırına yerleştirilir.