İlan sitelerinde kimlik doğrulama dönemi başlıyor

E-Devlet veya Web Tapu üzerinden 1 Kasım'dan itibaren kimlik doğrulaması gerekliliği başlayacak.

featured
service

E-Devlet veya Web Tapu üzerinden 1 Kasım’dan itibaren kimlik doğrulaması gerekliliği başlayacak. Ürünleri yetkisiz satan veya sahibi olmayan kişilerin ilan vermesi durumunda, 100 bin lira cezası uygulanacak.

İlan sitelerinde kimlik gizliliğini koruma amacıyla, tüm ilan sitelerinde kimlik doğrulama şartı zorunlu hale getirilecektir.

Bu adım, taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde, yanıltıcı fiyatlar ve aldatmacalar içeren ilanların engellenmesine yönelik bir çözüm sunacaktır. Bu yeni düzenleme 1 Kasım’da yürürlüğe girecek ve kimlik doğrulama işlemleri e-Devlet veya Web Tapu platformları üzerinden kolayca gerçekleştirilebilecektir.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapılarak, kimliklerini gizlemeye çalışan, sahte hesaplar kullanarak ilan veren ve piyasa fiyatlarını manipüle eden kişilere karşı sıkı denetimler ve önlemler uygulanacaktır.

100 BİN LİRA CEZA

Piyasayı manipüle eden ve bilgi kirliliğine yol açan kişilere izin verilmeyecek ve bu tür faaliyetler tespit edildiğinde kişilere 10 bin TL ile 100 bin TL arasında değişen cezalar uygulanacak.

Ayrıca, emlak komisyoncuları ve oto galerileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilan verebilecekler.

Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerle fiyat artışlarını kontrol altına almayı amaçlıyor. İlanların daha gerçekçi ve doğru olması, yetki belgesine sahip emlak ve araç satış işletmelerinin önemini artırması bekleniyor. Bu sayede kayıt dışı çalışma ve vergi kaybı önemli ölçüde azaltılacak.

SAHTE İLANLARIN ÖNLENMESİ İÇİN ÜÇ AŞAMA

  1. Satışa veya kiralama için uygun olan taşınmaz veya aracın gerçekliğinin tespit edilmesi.
  2. İlan veren kişinin bu taşınmaz veya araçla ilgili bir bağlantısının olması.
  3. İlan veren kişinin bu bağlantıyı inandırıcı bir şekilde ispat etmesi.

Bu düzenleme henüz yürürlüğe girmeden önce, ilan sitelerinde emlak ve araç ilanlarında bir patlama yaşandı.

Düzenlemenin etkisiyle, birçok kişi ellerindeki malları düzenleme yürürlüğe girmeden önce satmak istedi ve bu nedenle ilan sitelerinde 1.2 milyon emlak ilanı ve 952 bin otomobil ilanı yer aldı.

İlan sitelerinde kimlik doğrulama dönemi başlıyor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!