Kütahya Çinisi’nin KDV indirimi yılan hikayesine döndü

Yıllardır çinideki yüzde 18’lik Katma Değer vergisi (KDV) oranını yüzde 8’e düşürmek için söz veren siyasiler, henüz bu konuda bir sonuç alamadı. Kütahya’da en az 6 bin kişi çini sektöründe çalışıyor.

featured
service

Yıllardır çinideki yüzde 18’lik Katma Değer vergisi (KDV) oranını yüzde 8’e düşürmek için söz veren siyasiler, henüz bu konuda bir sonuç alamadı. Kütahya’da en az 6 bin kişi çini sektöründe çalışıyor.

Kütahya Çiniciler Esnaf Odası Başkanı Sadık Erilbaylı ve iktidar partisinin Kütahya milletvekilleri, Kütahya Çinisi’ndeki KDV’nin düşürülmesi hakkında ilgili bakanlarla görüşmeler sağladı. Fakat bir netice alınamadı. Yıllardır talep edilen çinideki yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi konusunu bakanlıklarla görüşmeler sağlayıp, konuyu bizzat iletmelerine rağmen, halen her hangi bir sonuç alınmış değil.

ÇİNİ SEKTÖRÜNDE 6 BİN KİŞİ KDV İNDİRİMİ BEKLİYOR

Çinicilik deyince ilk akla gelen illerin başında Kütahya var ve Kütahya’da 417 atölye ve 48 Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı bulunuyor.

Kütahya’da, 812 çini ustası ve evlerde çalışan kadınlarla birlikte bu sayı 6 bin kişiye ulaşmakta. Bu sektörde yer alan 6 bin kişinin tek talebi ise çinideki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi olarak görülüyor.

 

AHMET TAN 2017 YILINDA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, çinicilik sektöründeki kayıt dışı çalışmaya dikkat çekerek KDV oranının düşürülmesi talebinde bulunmuştu.

2017 yılında Kütahya Çiniciler Odası tarafından düzenlenen istişare toplantısına katılan AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, “Çinicilik Kütahya’nın ekonomisidir. Kütahya’da bu anlamda kültür ve sanat merkezidir. 6 bin eve, 812 çini ustasına imkan sağlayacak, bununla beraber çini sanatımızı gelecek nesillere taşınması söz konusu olacaktır. Bizim şuandaki mevcut çinicilikteki katma değer vergisi oranımız yüzde 18’dir. Bugün lüks tüketim mallarının malzemelerinin KDV oranının da yüzde 18 olduğunu düşündüğümüzde bunun bir hayli büyük KDV oranına tekabül ettiğini biliyoruz. KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi noktasında girişimlerimiz var” ifadelerini kullanmıştı.

 

ALİ FAZIL KASAP KANUN TEKLİFİ VERDİ

Konuyla ilgili olarak CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, 2018 yılında kentteki geleneksel el sanatlarından olan el yapımı seramik ve çini ürünlerinden alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi vermiş ancak teklif kabul edilmemişti.

Kasap, o dönemde yaptığı yazılı açıklamada, çini sektörünün en önemli halkalarından biri olan Kütahya’nın 14. yüzyıldan bugüne kadar kesintisiz olarak üretime devam ettiğini ancak çini sektöründen alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüksek olması nedeniyle sektörün daraldığına dikkati çekmişti.

 

AHMET ERBAŞ 2021 YILINDA TBMM’DE KONUŞTU

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ise, 28 Ocak 2021 tarihinde TBMM’de söz alarak, Kütahya’nın çini sanatçıları ve sorunları hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına görüşlerini aktarmış ve buradaki konuşmasında “Birçok meslek kolunda KDV indirimi yapılmış iken çinide KDV oranı hâlâ yüzde 18 olarak tutulmaktadır. Ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntılar yaşayan, resmen can çekişen çinicilerimizi yüzde 18 KDV ödeterek nasıl ayakta tutacağız? Nasıl onlardan bu geleneği sürdürmelerini bekleyeceğiz? Çin Halk Cumhuriyeti’nin geleneksel sanatımızı fabrikasyona çevirmesine göz mü yumacağız? Çiniden alınan KDV, mutlaka kademeli olarak ilk önce yüzde 5’e, sonra da yüzde 1’e düşürülmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

Kütahya Çinisi’nin KDV indirimi yılan hikayesine döndü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!