Kütahya vişnesi “Şaphane Vişnesi” adı altında “coğrafi işaret” aldı

featured
service
Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, 3 yıl önce başlatılan çalışmaların sonucunda il genelinde üretilen vişnenin “Şaphane Vişnesi” adı altında “coğrafi işaret” olarak tescillendiğini bildirdi.
Gültekin, Kütahya Ajansı’na yaptığı açıklamada, özellikle Şaphane, Pazarlar, Simav ve Gediz ilçelerinde yılda yaklaşık 35 bin ton vişne üretildiğine işaret ederek, bu vişnenin her yönden kaliteli olduğunu söyledi.
Yaklaşık dört yıl önce Kütahya’da üretilen vişnenin “coğrafi işaret” alması yönünde başvuruda bulunduklarını hatırlatan Gültekin, şunları kaydetti:

“Tat, aroma, sululuk ve asitlilik durumu bakımından zengin olan ve borsamız tarafından tescil işlemleri yapılan Kütahya vişnesine hak ettiği ekonomik değeri kazandırmayı amaçlıyoruz. KÜTBO olarak ‘coğrafi işaret’ alınması için Tarım ve Orman İl müdürlüğümüzün de katkılarıyla coğrafi işaret başvurusunu 2017 yılında Türk Patent Enstitüsüne yaptık. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Kütahya il genelinde üretilen vişnemiz, ‘Şaphane Vişnesi’ adı altında ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ verilmesine uygun görüldü.”

Gültekin, tescilin ardından Kütahya’da üretilen vişnenin hak ettiği değere kavuşacağını dile getirdi.

“Coğrafi işaret” tescilinin üreticiye büyük avantajlar sağlayacağına inandığını belirten Gültekin, “Bölgemizde üretilen vişne bu belge sayesinde bir kez daha kalitesini tescillemiş oldu. Yaşanan bu durum üreticimize büyük moral kaynağı oldu. Bundan sonraki süreçte üreticimizin bu avantajı iyi kullanmasını istiyoruz. Bölgemize vişnenin yerinde işlenmesi için tesisler kurulmasını bekliyoruz. Bu konuda da gerekli girişimlerde bulunacağız.” dedi.

Gültekin, Kütahya’nın Türkiye’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden olduğunu, kiraz için de “coğrafi işaret belgesi” alınması yönünde çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

Kütahya vişnesi “Şaphane Vişnesi” adı altında “coğrafi işaret” aldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!