Kütahya’da “dürüstlüğe aykırı” fatura düzenlendiği gerekçesiyle doğalgaz faturaları iptal edildi

featured
service

Kütahya’da doğalgaz şirketinin ön ödemeli sayaç kullanan bir müşteriye yansıttığı “fiyat farkı” faturaları, “dürüstlük kurallarına uygun olmadığı” gerekçesiyle mahkemece iptal edildi.

9 ay önce ön ödemeli olarak aldığı doğalgaza toplam tutarı 192,44 lira olan 5 ayrı fiyat farkı faturası düzenlenen S.K, doğalgaz şirketinin düzenlediği faturaların iptali için tüketici hakem heyetine başvurdu.

Fatura iptal talebinin hakem heyetince reddedilmesi üzerine S.K, bu kararın iptali için Kütahya 1. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu.

Dosyayı inceleyen mahkeme, S.K’nın başvurusunu haklı bularak tüketici hakem heyetinin kararını iptal etti.

Kararda, davacıya yansıtılan 17/06/2020 tarihli 84,25 lira tutarlı, 20/07/2020 tarihli 21,59 lira tutarlı, 19/08/2020 tarihli 11.18 lira tutarlı, 21/09/2020 tarihli 14,53 lira tutarlı ve 21/10/2020 tarihli 60.89 lira tutarlı faturaların da iptaline karar verdi.

Mahkeme kararın gerekçesinde ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Dürüst davranma” başlıklı “Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” 2. maddesine atıfta bulundu.

Tüketiciye yansıtılan faturaların dürüstlük kuralına uygun olmadığı belirtilen gerekçe de “Somut olayda, davalı şirketçe ‘ön ödeme’ sayaçlarda uygulanacak Türk Lirası düzeltme uygulama yöntemi ile davacı tüketiciye yansıtılan dava konusu faturaların, Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 40. Maddesinin 5. Fıkrası hükmüne uygun olarak düzenlendiği anlaşılmış ise de ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli davranmakla yükümlü olan davalı şirket tarafından aynı yönetmelik hükmüne aykırı olarak davacı tüketiciye 27/01/2020 tarihinde ortalama iki aylık 700 metreküp doğal gaz tüketim miktarının üzerinde gaz satışı yapıldığı ve yine bu yüklemeden sonra yönetmelik hükmüne ve ön ödemeli sayaçlarda uygulanacak Türk Lirası düzeltme uygulama yöntemine göre sayacın aylık okunması gerekir iken buna aykırı olarak sayacın yaklaşık 5 ay sonra 17/06/2020 tarihinde okunduğu bu açıdan davalı tarafça davacı tüketiciye yansıtılan faturaların dürüstlük kuralına uygun olmadığı, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu değerlendirilmekle.” ifadelerine yer verildi.

Kütahya’da “dürüstlüğe aykırı” fatura düzenlendiği gerekçesiyle doğalgaz faturaları iptal edildi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!