Ocak ayı kira artış oranı belli oldu! Ocak ayı kira zammı ne kadar, kaç TL oldu?

Ocak ayı kira artış oranı için gözler TÜİK tarafından açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamlarındaydı. Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz aylarda alınan kararla, kira artış oranı zammı ile ilgili önemli bir karar alınmıştı. İşte Ocak 2023 iş yeri ve konut kira artış oranları...

featured
service

Ocak ayı kira artış oranı için gözler TÜİK tarafından açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamlarındaydı. Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz aylarda alınan kararla, kira artış oranı zammı ile ilgili önemli bir karar alınmıştı. İşte Ocak 2023 iş yeri ve konut kira artış oranları…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklaması ile Ocak ayı kira artış oranı da netlik kazandı. Normal şartlarda, Ocak ayı kira artış oranı, Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) verileri ile on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenmiş olacaktı; ancak geçtiğimiz aylarda alınan bir kararla kira artış oranı sabitlenmişti. Peki, “Ocak ayı kira zammı ne kadar, kaç TL oldu? İşte 2023 Ocak ayı kira artışı hesaplama…

ARALIK AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon verilerini her ayın 3’ünde açıklıyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarının da 3 Ocak 2023 Salı günü açıkladı.

TÜİK aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre aralıkta enflasyon yıllık yüzde 64.27, aylık olarak ise yüzde 1.18 oldu. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Kasım ayında TÜFE’deki yıllık artış yüzde 84.39 olarak açıklanmıştı. Ekim ayında ise enflasyon yüzde 85.51 ile 24 yılın zirvesini görmüştü.

KONUTLAR İÇİN KİRA SÖZLEŞMESİ DETAYI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor” demişti.

OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Buna göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

KONUT ÖRNEK HESAP

Mevcut Kira Bedeli: 3.000,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ocak 2022

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Artış Tutarı: 750,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 3.750,00 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı: 45.000,00 TL

Ocak ayı kira artış oranı belli oldu! Ocak ayı kira zammı ne kadar, kaç TL oldu?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!