Kütahya Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü, toplumdaki ‘AFAD sadece afetlerde var’ algısının aksine, her zaman sahada görevinin başında bulunarak, can kurtarmanın gururunu yaşamaktadır.
“AFAD KÜTAHYA OLARAK 50 PERSONELİMİZLE HİZMET VERİYORUZ”
“AFAD OLARAK İLİMİZDE, BÖLGEMİZDE GÖREV BAŞINDAYIZ”
“AFET ANLARINDA HER KURUMLA İŞBİRLİĞİ HALİNDEYİZ”
Afet yönetiminde ülkedeki tüm paydaşlarla beraber görev aldıklarını aktaran Havutçu, şunları kaydetti:
“Koordinasyon şart, diğer türlü bir kurumun iki kurumun yapabileceği işlemler değil. Bahsettiğimiz gibi afet, genel hayatın etkilendiği, olumsuz etkilendiği kesintiye uğradığı durumlar olarak tanımlıyoruz. Böyle durumlarda bireysel gönüllülerden, STK’lardan, üniversitelerden, yerel yönetimler ve diğer kurum kuruluşlarımızla beraber sahada görev alıyoruz.”
İNSAN YAŞAMINA DOKUNMAYI SEVENLER AFAD’DA BULUŞTU
Hayatın her anında görev başında olan personellerin bu mesleği seçmelerindeki en büyük motivasyon insan yaşamına dokunmak olarak öne çıkıyor.
2013 yılında göreve başlayan ve 2016’da Kütahya’ya gelen İbrahim Yalçın, mesleği seçme nedenini şöyle anlatıyor:
“İnsanlara yardım etmeyi ve makine kullanmayı seviyorum. AFAD’da da her ikisi olduğu için bu mesleği seçtim. Yaklaşık 10 yıldır da aktif görev alıyorum.”
2002’den bu yana kurumda göre alan Bahadır Çelikkol, Devlet Memurluğu Sınavı ile bu mesleğe adım attığını ve sivil savunmayı çok sevdiğini söyledi.
Çelikkol, “Herkesin gönüllü olup yapmak istediği mesleğii biz profesyonel olarak yapıyoruz. O yüzden bu mesleği seçtim.” dedi.
Mesleğe Afyonkarahisar’da başlayan Mustafa Çetin, Kütahya’da dalgıç personeli olarak görev yaptığını dile getirdi.
2014’den bu yana Kütahya’da görev yaptığını bildiren Mehmet Gökçe, “Bu mesleği arama ve kurtarmanın ne kadar insanlara faydalı bir şey olduğunu bilerek başladım. Günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Elli bir yaşındayım. Daha hala eğitmen olmak için kendim eğitimler alıyorum. Eğitimler veriyorum.” ifadelerini kullandı.
UNUTULMAYAN ANLAR, HATIRALAR…
Alzheimer hastası bir vatandaşın kayıp ihbarını gittiklerini anlatan Mehmet Gökçe, iki gün boyunca arama yaptıklarını söyledi. Kayıp vatandaşın bir inşaatta olduğu haberini aldıklarını aktaran Gökçe, şöyle devam etti:
“Çay, bisküvi verip, karnını doyurmuşlar. İşçilerden öğrendiğimize göre ailesi bir kağıda adını soyadını ve telefon numarasını yazmış. Bizim için hoş bir anıydı. Kısa bir süre içinde bulunması çok çok mutlu etti.”
Mesleğe ilk başladığı yıllarda kuyuya düşen vatandaş ihbarını değerlendirdiklerini bildiren İbrahim Yalçın,
“Kendi isteğimle o kuyuya ben indim ve vatandaşı kurtarmıştım. İlk tecrübemdi, unutamıyorum.” dedi.
Yaklaşık 5-6 yıl önce Sosyal Konutlar mevkisinde şüpheli paket ihbarının geldiğini anlatan Bahadır Çelikkol, şunları kaydetti:
“Olaya gittiğimizde ihbarcının ayrıldığını gördük. Şüpheli pakete müdahale ettik. Paketin Çin’den sipariş edilen bir saat olduğunu anladık. Sahibi 112 Acil Çağrı Merkezinde çalışan bir arkadaşımız çıktı, kendisine teslim ettik.”
Karadeniz’de son zamanlarda meydana gelen sel baskınlarında Kastamonu Bozkurt’ta görev aldığını ifade eden Mustafa Çetin,
“Evleri su basmıştı, herkes yardım bekliyordu. İnsanları hem helikopterle hem de kendi bünyemizde bulunan botlarımızla kurtardık. Onların sevinci bize hala gurur oluyor.”
diye konuştu.