Kütahya Aizanoi’deki kazılarda sağlık tanrıçası Hygieia’nın heykeli bulundu

featured
service

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Yunan ve Roma mitolojisinde sağlık tanrısı Asklepios’un kızı sağlık ve temizlik tanrıçası olarak bilinen Hygieia’nın heykeli gün yüzüne çıkarıldı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edilen ve il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan antik kentte, bu yıl kazılar Kütahya Müze Müdürlüğünce yürütülüyor.

 

Kazı koordinatörü Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, yaptığı açıklamada tarihi geçmişi yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanan antik kentte kazıların aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.

100 işçi ve 25 teknik personelle yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulguların ortaya çıkarıldığını anlatan Coşkun, “Aizanoi’de bu sene yaptığımız çalışmalar kapsamında farklı farklı alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sene öncelikli olarak Agora (çarşı) alanında çalışmalara başladık. Agora’nın batı ve güney kanadındaki sütunlu galeriler ve bunların hemen ardındaki dükkanları ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalarımız sürmekte. Bu çalışmalar kapsamında sütunlu galerilerin akslarını ortaya çıkarmaya başladık.” dedi.

Coşkun, kazı alanında bazı dükkanların kalıntılarını da ortaya çıkarmaya başladıklarını aktardı.

Çalışmalar esnasında Agora’nın güney kanadında sütunlu galeri içinde Yunan ve Roma mitolojisinde sağlık tanrısı Asklepios’un kızı sağlık ve temizlik tanrıçası olarak bilinen bir Hygieia heykelini bulduklarını anlatan Coşkun, şöyle devam etti:

“Mermerden yapılmış bu heykelin başı kırık vaziyetteydi. Maalesef günümüze kadar sağlam şekilde ulaşamamış. Ancak mevcut haliyle bu heykelin yaklaşık bir insan boyunda olduğunu görebiliyoruz. Hygieia, sağlık tanrısı Asklepios’un kızı. Yani kendisi sağlık ve temizlik tanrıçası. Daha önce Aizanoi’de yapılan çalışmalarda yine Hygieia ile ilgili buluntular ele geçmişti. Bu durum ise bize Aizanoi’de Roma döneminde bir sağlık kültüyle ilişkili bir takım yapılaşmaların olmuş olabileceğini, birtakım binaların yapıların olmuş olabileceğini düşündürüyor. Bu açıdan bulduğumuz Hygieia heykelinin önemli olduğunu söyleyebilirim.”

– Kazılar 51 yıl önce başladı

Aizanoi’de, Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli amfi tiyatro, tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, mozaikli hamam, ticaret borsası yapısı, sütunlu cadde, Koca Çay üzerinde ikisi ayakta kalmış 5 köprü, iki agora (çarşı), gymnasium (spor faaliyetlerinin yapıldığı alan), Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller (mezarlık), antik bir bent baraj, su yolları, kapı yapıları bulunuyor.

Bölgede 1970 yılından itibaren Alman arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmalarını, 2010-2020 yıllarında Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü sürdürdü. Kazılar bu yıl Kütahya Müze Müdürlüğüne devredildi.

 

Kütahya Aizanoi’deki kazılarda sağlık tanrıçası Hygieia’nın heykeli bulundu

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!