Kütahya Valisi Ali Çelik, yılın ilk röportajını yine Kütahya Ajansı’na verdi

Kütahya Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Cin’in sorularını yanıtlayan Kütahya Valisi Ali Çelik, 2022’de Kütahya’da yapılan çalışmaları ve 2023 yılından beklentileri anlattı.

featured
service

Kütahya Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Cin’in sorularını yanıtlayan Kütahya Valisi Ali Çelik, 2022’de Kütahya’da yapılan çalışmaları ve 2023 yılından beklentileri anlattı.

PANDEMİ SONRASI KÜTAHYA

2020 yılında başlayan ve 2021 yılında da devam eden pandemi ile ilgili görüşlerini dile getiren Vali Çelik, “Kütahya’mız değişik tecrübelerle, değişik sıkıntılarla karşı karşıya kalarak bu sürecin içinde yeni bir yaşam modellemesiyle geçmişti. 2022 yılına baktığımızda ise sanki normalleşme kavramını görüyoruz. Özellikle pandeminin oluşturduğu o psikolojik baskı ve toplumumuzun her kesiminde yaşamı tehdit eden bu pandeminin varlığı sona ererek bu anlamda 2022 yılı daha mutlu geçen bir yıl olma özelliğini taşıdı” dedi.

BÜYÜK ZAFERİN 100. YILI

Büyük Zafer’in 100. Yılı ile ilgili görüşlerini de aktaran Kütahya Valisi Ali Çelik, “Kütahya özelinde baktığımız zaman, cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılını 2023’te hep beraber ülke olarak, Kütahya olarak yaşayacağız. Ama 2022’ye giden en büyük adımın atıldığı 30 Ağustos Zaferi’nin 100. Yıl kutlamalarının Kütahya’mızda yaşanmış olması, kurtuluşun şehri olarak Kütahya’mızda ayrı bir önem arz etti” ifadelerini kullandı.

DEPREME DAYANIKSIZ EĞİTİM KURUMLARI

Kütahya’daki hemen hemen tüm eğitim kurumlarının depreme dayanıksızlarının tamamının dönüşüm sürecini 2022 yılı itibarıyla öngörebilecek bir pozisyona geldiğini anımsatan Vali Çelik, “Yaptığımız yatırımların birçoğu bitti. Yani 18’e yakın okulun ilk yap kapsamında yapımını tamamladık. 16 tanesini yatırım program inşaat ihalelerini yaptık ve inşaatların birçoğu yüzde elli ve üzeri seviyelere geldi. Kalan 17 tanesinin de 2023 yılında devlet yatırım ve ilgili yatırım programına teklif ederek onların bitirme süreçlerinin hepsini planlamış olduk. Milli Eğitim ve Kütahya açısından ciddi anlamda önümüzdeki 50 yılın sorun olabilecek tüm alanlarının bu 2022 yılı içinde çözüme kavuşturulmuş olması da kendi adıma, ilimiz adına bence ciddi bir mutluluk verici bir süreçti.” diye konuştu.

VALİ ÇELİK’İN 2022’DE EN ETKİLENDİĞİ OLAY

2022 yılında yaşadığı sağlık sorunundan bahseden Çelik, “Şahsi anlamda, yani şaşırdığım, ya da beni etkileyen en önemli şey de, beklenmeyen bir sağlık problemiyle karşılaşıp, anjiyo sonucu bir stent takılması da şahsım adına oldu. Sürpriz oldu. Rabbim daha beterinden saklasın. Tüm hastalara da önümüzdeki günlerde ve yıllarda şifa nasip etsin. Tüm hastalara Rabbimden şifa diliyorum” dedi.

ZAFER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Vali Çelik, Altıntaş ilçesinde yapılan Zafer Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak ise şunları kaydetti:

“Şu anda merkezde 1. Organize Sanayi Bölgesi ve 30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi neredeyse tam dolu olarak faaliyetlerine devam ediyor ve genişleme ihtiyaçları var. Onların genişleme süreçlerini de yakinen takip edip, yeni sanayi parselleri üretip yatırımcıyla buluşturmak için çalışıyoruz ama bunların kapasite olarak alan olarak büyüklükleri yeterli değil. Onun için Kütahya’nın yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacı vardı. Bunun da temel noktası, Zafer OSB. Altındaş Bölgesi’nde Kütahya’ya 20 kilometre mesafede yer alıyor. Kütahya’nın ve bölgenin değişimi açısından da büyük bir etki yapacaktır ki çünkü 5 milyon 800 bin metrekare ilk planlama alanı. Birinci ve ikinci etap planlama alanını benim geldiğimdeki süreçte başladığımız ilk anda ilk parsel tahsisi yapılmıştı ama diğer süreçlerin birçoğu duruyordu. Şimdi ise orada fabrika yapmak isteyen, yatırım yapmak isteyen herkesin tüm ihtiyaçları 2024’ün haziran ayından itibaren hizmet edecek duruma gelecek ve yollarımızın tamamı da ağustos, eylül gibi bitmiş olacak. Bence iki buçuk yıllık bir periyotta gelinen nokta çok iyi.”

“POLONYALI FİRMA 6 MİLYARLIK YATIRIM YAPACAK”

Önemli bir yatırımın geleceğini ilk kez Kütahya Ajansı’na açıklayan Vali Çelik, “Polonyalı seramik fabrikası, porselen fabrikası, 300 bin metrekare arsayla, üç yüz milyon dolarlık bir yatırım için bize birinci elden başvurdu. İlimize onu kazandırmak için de ciddi bir çabanın içindeyiz. Onlar da tercihlerini ilimizden yana kullanacaklar ki toplamda yaklaşık 5-6 milyar liralık doğrudan bir yatırımı kazanmış olacağız” diye konuştu. Toplam çalıştırılacak işçi sayısının bin 500 olduğuna değinen Çelik, “Toplam istihdam hacmi olarak, firma 1500 ila 1700 arası insan çalıştıracağını taahhüt ediyor. Kendi yönetim kurullarından kararlarını ve onaylarını alıp, tercihlerini de Kütahya’dan yana yapacaklarını beyan edip, resmi başvurularını da yapmış durumdalar” dedi.

“AİZANOİ ANTİK KAZISINDA SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ”

Aizanoi’deki ciddi yatırımlar devam ediyor. Kazı çalışmalarında, iki yıldır yüzün üzerinde insanla çalışarak, alanın kullanımını ve kullanılacak fonksiyon tanımlarını uygulayabilmek için bir kazı seferberliği yapıldığını söyleyen Kütahya Valisi Ali Çelik, “Pengalas Çayı’ndaki kazıyı neredeyse bitirdik. Artık rıhtım duvarlarını önümüzdeki yıl inşallah inşa ederek, oradaki eski Roma dönemindeki oluşacak ambiyansı geri sağlayacağız ve peyzaj çalışması ile projelendirmesini de tamamlayacağız. Yediye yakın konağın restorasyonunu tamamlamak üzereyiz” diye konuştu.

“ŞEHİR HASTANESİ MART AYINDA BİTECEK”

Yapımı konusunda uzun yıllardır tartışmaların devam ettiği Kütahya Şehir Hastanesi hakkında da bilgi veren Çelik, “Şehir hastanemiz de inşallah mart ayı itibarıyla bitecek. Yani mart-nisan sürecinde tamamlanarak hizmete geçecek. Bunlar tabi çok ciddi bir potansiyeller. Kütahya’nın sağlık turizm potansiyeli de var. Fizik tedavi merkezlerinde Türkiye’deki en yüksek yatak kapasitesine sahip illerin başında geliyor” ifadelerini kullandı.

UYUŞTURUCUYLA SAVAŞ NE DURUMDA?

2022 yılında narkotik alanda yapılan çalışmalara da değinen Çelik, “Gece gündüz demeden 24 saat esasına göre bütün zihnimiz, algımız başta metamfetamin olmak üzere tüm uyuşturucu illetiyle mücadelededir. Bizzat takip etmeye çalışıyoruz ki ben her haftalık uyuşturucuyla mücadele konusundaki arkadaşlarımızla beraber neredeyse kim uyuşturucu kullanıyora kadar, hepsini ezbere bilir hale geldik. Bu bizim açımızdan bir yönüyle kişinin talebini azaltma anlamında, devletin en önemli uyuşturucuyla mücadeledeki ana unsur bağımlılıkla mücadelesinde bir roldür” dedi.

FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİ NE DURUMDA?

Vali Ali Çelik, “Yani tabii bizim yasalarımızın verdiği görev ve fonksiyonların bakanlıklar nezdinde takibi çok net. Rekabet kurulu, rekabeti engelleyenlerin yapmış olduğu işlemler boyutunda yakinen takip ediyor. Tabi bunun bir kısmında zorlukları da var. Yetkiler çerçevesinde bu tür davranışları müdahale etmek için kendi yetkilerini kullanarak sahadalar. Her türlü denetimi yaparak bu konudaki mücadeleyi devam ettiriyorlar. Serbest piyasa ekonomisi şartları gereğince de uygulanması gereken politikalar var. Bu politikalar birbiriyle uyumlu devam etmek zorunda ki serbest piyasanın ekonomisine müdahale edildiği algısı oluştuğu zaman da onun farklı kombinasyonlarının oluşma durumu var” ifadelerini kullandı.

“KÜTAHYA GELECEĞE UMUTLA BAKIYOR”

Vali Çelik, “Kütahya olarak, benim kendi adıma Kütahya için de hep pozitif bir gündemle, hep yarının daha iyi olması için bir zihinsel çaba ve gayret içinde olmak gerekiyor. 2022’de kendi adıma en büyük tembihatım ve bakış açım buydu. Tüm hemşehrilerimizin de çok niyetli olduğunu biliyorum. Herkes kendi yaptığı işi daha iyi yapma arayışı içine girerse, konu daha iyiye gidiyor. Ama herkes birbirini suçlarsa, bir çıkmazın içinde hep beraber kendi kendimize bir kısır döngünün içinde, bir karamsarlık, bir üzüntüye doğru evriliyor. Dolayısıyla hani 2022 yılında ben şehrimiz adına bu anlamda birlikteliğin, beraberliğin, daha etkin olduğunu, daha çok iş yapmak için herkesin bir taşın altına el koyma ihtiyaç ve arayışını hissettim. Bu çok değerliydi yani Kütahya açısından da bir bakış açısının değişmesi ve ileriye dönük bir hamle başlaması için de çok önemli. Birlikten kuvvet doğar hikâyesi. Kütahya’nın bu anlamda önümüzdeki on yıllarının daha iyiye doğru gideceğinin bir göstergesidir” diye konuştu.

2023 YILINDAN BEKLENTİLER

“İnşallah 2023 yılı da şehrimize, ülkemize kazasız, belasız, iyiliklerle, güzelliklerle gelir. Rabbimizden duamız, temennimiz milletimizin hatta bütün insanlığın belalardan, afetlerden, savaşlardan uzak yıllar günler geçirmesi. İnsanların arasında husumet, kavga dövüşle değil, konuşarak diyalogla aşılması, bütün hastaların şifa bulması temennisi ve duası hem önümüzdeki günlere ve yıllara ilişkin en büyük beklentimiz, duamız.

Kütahyaspor ile ilgili de bir temenni dileğinde bulunayım. Önümüzdeki ilk yarının ardından 2023 yılının da Kütahyaspor’la ilgili iyi başlamasını, bol galibiyetli bir maç sezonu ve trafiği geçirmesini de en büyük temennim, duam ve beklentim. Güzel transferler de oldu. İnşallah daha iyisi olacak.”

 

 

 

Kütahya Valisi Ali Çelik, yılın ilk röportajını yine Kütahya Ajansı’na verdi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!