Kütahya’da 2000 yılı öncesi yapılan binaların risk durumu

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yahya Daban​​​​​​​, Kütahya'da 2000 yılı öncesi yapılan binalarda işçilik ve mühendisliğin düşük olduğu uyarısında bulundu.

featured
service

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yahya Daban​​​​​​​, Kütahya’da 2000 yılı öncesi yapılan binalarda işçilik ve mühendisliğin düşük olduğu uyarısında bulundu.

Daban, Kütahya Ajansı’na yaptığı açıklamada, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından ciddi tedbirler alınması ve bu tedbirlerin de biran önce uygulamaya geçirilmesi gerektiği söyledi.

Kütahya’da 2000 yılından önce yapılan binaların büyük risk taşıdığını belirten Daban, şöyle konuştu:

“2000 yılından önce yapılan binalarda doğru düzgün bir mühendislik hizmeti alınmamış. İşçilik yeterince sağlam değil. Zemin etüdü denilen bir şey zaten yoktu. Dolayısıyla 2000 yılından önce yapılan yapılarda hem beton kalitesi, malzeme kalitesi hem demir kalitesi iyi değildi. Mesela önceden demir de kullanılmıyordu. Mühendislik hesapları 2000 yılından sonra bir çok defa deprem yönetmelikleri değişti.”

Daban, Kütahya’da zemin etüdü yapılmayan yüksek katlı binaların da risk taşıdığına işaret etti.

YÜKSEK KATLI BİNALARA DİKKAT

Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan yüksek katlı binaların riskinin büyük olduğuna değinen Daban, şöyle devam etti:

“Zeminden kaynaklanan problemlerden dolayı riskli olanlar olabilir. Ama onların da bir an önce kentsel dönüşüme girerek binaların yenilenmesi gerekiyor. En son 2018’de yönetmeliğimiz revize edildi. Bugün Amerika, Avrupa ve Japonya’da uygulanan deprem yönetmelikleri Türkiye şartlarına uyarlanarak uygulanıyor. Burada hatalarımız genelde uygulama aşamasında kaynaklanan hatalar. Yani bu denetim hatası olabilir, usta hatası olabilir. Bu tür hatalardan kaynaklanan riskler az da olsa var diyebilirim.”

Yahya Daban, Kütahya’daki binaların depreme dayanıklılık yönünün biran evvel incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Kütahya’da 2000 yılı öncesi yapılan binaların risk durumu

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!