Aizanoi için sevindirici haber Vali Ali Çelik’ten geldi

featured
service

Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kentini harabe görüntülerden kurtaracaklarını ifade etti.

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve “İkinci Efes” diye anılan Zeus Tapınağı’nın karşısında yer alan tarihi konakların yenileme çalışmalarıyla eski güzelliğine kavuşmaya başladığını belirten Kütahya Valisi Ali Çelik şunları söyledi:

“Proje tamamlandığında bu tarihi konaklar; kazı deneyimleme evi, çini ve seramik, hediyelik eşya tasarım, tekstil atölyeleri ve antik kafe olarak hizmete sunulacak” dedi.

Aizanoi Antik Kenti – Kütahya

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya iline bağlı Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıktadır.

Penkalas (Kocaçay) Irmağı’nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalıların öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas’ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Aizanoi kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı’nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür.

Helenistik Dönemde bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken MÖ 133’de Roma egemenliğine girmiştir.

Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi’de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1’nci yüzyıl sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir.

Aizanoi Antik Kenti, en parlak dönemini MS 2’nci yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir.

Erken Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi iken, 7’nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirmiştir.

Tapınak düzlüğü Orta Çağ’da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular Dönemi’nde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.

Aizanoi 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş, 1830-1840’lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır.

1926 yılında M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nce ilk kazılar yapılmıştır.

1970 yılından bu yana her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.

Aizanoi için sevindirici haber Vali Ali Çelik’ten geldi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!