Milyonlarca iğne darbesiyle sanat yapıyor: Betül Erpolat

Kütahya'da Sgrafitto adı verilen yöntemle tablolar yapan Betül Erpolat, Türk toplumlarında Selçuklular döneminden sonra kesintiye uğrayan bu el sanatını yaşatmaya çalışıyor. Erpolat 27 senede 300’e yakın öğrenci yetiştirdi.

featured
service

Kütahya’da Sgrafitto adı verilen yöntemle tablolar yapan Betül Erpolat, Türk toplumlarında Selçuklular döneminden sonra kesintiye uğrayan bu el sanatını yaşatmaya çalışıyor. Erpolat 27 senede 300’e yakın öğrenci yetiştirdi.

Kütahyalı Betül Erpolat, Türk toplumlarında Selçuklular döneminden sonra kesintiye uğrayan ve “iğneyle kuyu kazmak” olarak nitelendirilen Sgrafitto tekniği ile yaptığı tablolarla bu geleneksel el sanatını yaşatmaya çalışıyor.

İğneyle seramik, karo, fayans ya da granit üzerine sır üstü seramik boyası uygulandıktan sonra kazımalarla resim ve şekiller yapma sanatı olarak bilinen Sgrafitto ile öğrenim gördüğü Dumlupınar Üniversitesi Seramik Bölümünde tanışan sanatçı Betül Erpolat, 27 yıldır bu teknikle tablolar yapıyor.

Selçuklular döneminde daha çok tabak, kâse gibi mutfak eşyalarına uygulanan teknikle bugün seramik, karo, fayans ya da granitin üzerine iğneyle kazınarak portre, manzara veya çeşitli şekiller yapılarak tablolar oluşturuluyor.

Betül Erpolat, Kütahya Ajansı’na yaptığı açıklamada, 1992 yılında başladığı seramik bölümünde Sgrafitto eğitimi alan ilk öğrencilerden olduğunu söyledi.

Zamanla bu sanatta çalışmalarını yoğunlaştırdığını ve kendisini geliştirerek farklı teknikleri uygulamaya başladığını belirten Erpolat, “Seramiğe iğnelenmiş sanat” olarak gördüğü Sgrafitto ile ilgili şunları söyledi:

Milyonlarca iğne darbesiyle sanat yapıyor: Betül Erpolat

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!