Reklam Bloğu

Aizanoi Antik Kenti’nde Heykellerin Bulunduğu Kazılar

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları, önemli buluntulara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Aizanoi Antik Kenti'nde Heykellerin Bulunduğu Kazılar
service

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmaları, önemli buluntulara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Koca Çay’da gerçekleştirilen kazılar sonucunda, mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodit ile şarap tanrısı Dionysos’un heykellerine ait başlar gün yüzüne çıkarıldı.

Afrodit’in heykel başının ikincisi ve Dionysos’un üçüncü heykel başı, antik kentteki kazı çalışmalarının başarıyla ilerlediğini gösteriyor. Bu buluntular, bölgenin tarihine ve kültürel zenginliklerine ışık tutarak arkeologlar ve tarihçiler için büyük önem taşıyor.

Aizanoi Antik Kenti, Roma İmparatorluğu dönemine ait birçok tarihi eseri bünyesinde barındıran önemli bir arkeolojik alan olarak bilinmektedir. Yapılan kazı çalışmaları, bölgenin antik dönemdeki yaşamını ve kültürel mirasını anlamamıza katkı sağlamaktadır. Bulunan heykeller, antik döneme ait sanatın ve mitolojinin izlerini günümüze taşımaktadır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edilen antik kent, Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapmaktadır. Bu önemli tarihi alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Kütahya Valiliği’nin destekleriyle, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından Gürok Turizm ve Madencilik AŞ ile Halk Yatırım sponsorluğunda sürdürülen kazı çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.

“RESTORASYONU YAPILAN 2 KÖPRÜ ZİYARETE AÇILDI”

 

Kazı başkanlığını yürüten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu yıl kazı sezonunun en önemli çalışma alanlarından birinin antik dönemde “Penkalas” olarak bilinen Koca Çay olduğunu söyledi.

Çayın üzerinde antik köprüler bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Coşkun, “Bu alanda yaptığımız çalışmalar 2021 yılından beri sürüyor. Biz bu çayda Roma İmparatorluğu döneminden kalma 4 mermer köprünün var olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu 4 köprüden 2’sinin restorasyonu yapıldı ve bugün ziyaret edilebilir hale geldi.” dedi.

kutahya-aizonai-kazi4

kazı çalışmasının sonlandırıldığı “3 No’lu Köprü” olarak adlandırılan yapının kalıntıları arasında çeşitli mermer bloklarla karşılaştıklarını dile getiren Coşkun, 3 gözlü olan bu köprünün büyük bir sel nedeniyle çökmüş olduğunu değerlendirdiklerini aktardı.

“HEYKEL BAŞLARI OLDUKÇA GÜZEL KORUNMUŞ VAZİYETTE”

Prof. Dr. Coşkun, köprünün enkazının kazılması esnasında çok sayıda heykel parçalarını gün yüzüne çıkardıklarını ifade etti.

Bunlar arasında bazılarının daha önemli parçalar olduğunu anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

“Bu sezon bizi heyecanlandıran en önemli gelişme; mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykel başı ile şarap tanrısı Dionysos heykel başının yenilerini ortaya çıkarmamız oldu. Çayda bugüne kadar yaptığımız kazı çalışmalarında 100’ü aşkın heykel parçasıyla karşılaştık. Bulunan başların bazılarının 2-3 metre uzunluğundaki heykellere ait olduğu anlaşılmaktadır. İlkini 3 yıl önce ortaya çıkardığımız bu heykel başları oldukça güzel korunmuş vaziyette. Yaptığımız kazı çalışmalarında, toplamda 2 Afrodit, 3 Dionysos heykel başını çıkarmayı başarmış olduk.”

Heykellerin gövdelerinin ise birçok parça halinde bulunduğunu bildiren Coşkun, antik kentte geçen nisanda başlayan kazı sezonunu bu ay sonlandıracaklarını sözlerine ekledi.

kutahya-aizonai-kazi4kutahya-aizonai-kazi4

kutahya-aizonai-kazi4

kutahya-aizonai-kazi4

 

 

Aizanoi Antik Kenti’nde Heykellerin Bulunduğu Kazılar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.