Ayı popülasyonu artıyor: Kütahya’da karşılaşma ipuçları

Dumlupınar Avcılık Federasyonu Başkanı Süleyman Yiğit, Kütahya'da bazı bölgelerde ayı popülasyonunun arttığını belirtti ve bu bölgeleri açıkladı.

featured
service

Dumlupınar Avcılık Federasyonu Başkanı Süleyman Yiğit, Kütahya’da bazı bölgelerde ayı popülasyonunun arttığını belirtti ve bu bölgeleri açıkladı. Ayrıca, ayılarla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri kısa bir şekilde anlattı.

Kütahya’da ayı popülasyonunun arttığını belirten Dumlupınar Avcılık Federasyonu Başkanı Süleyman Yiğit, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Son aylarda gündeme gelen ayı saldırıları ve görülmeleri, ayı sayılarıyla ilgili soruları beraberinde getirdi.

Yiğit, ayıların artan sayısına dair açıklamalarda bulunarak, ayılarla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri de paylaştı.

Yaz aylarında yaşanan orman yangınları nedeniyle bazı hayvanların yaşam alanlarının değiştiğini anlatan Yiğit, bu kapsamda ayıların da yer değiştirdiğini söyledi.

Kütahya’da konuyla ilgili araştırma yaptıklarını belirten Yiğit, “Yangının olduğu bölgede yaban hayvanı durmuyor, yer değiştiriyor. Bir ayı sadece bir günde 50 ila 100 kilometreye kadar yer değiştirebiliyor. Ayılar kendi bölgelerini belirlediği için aynı bölgede ikinci bir ayıya izin vermiyor.  Bundan dolayı yer arayan ayı başka bölgeye geçiyor. Yer geçişleri ve yangınlardan dolayı ayı popülasyonunda son zamanlarda büyük artış var.” dedi.

“KÜTAHYA’DA BAZI BÖLGELERDE ARTIŞ ÇOK”

Kütahya’da bazı bölgelerde ayı popülasyonunun arttığına dikkat çeken Yiğit, şöyle devam etti:

“Yaklaşık dört beş ay önce bir teyzemizin ayı saldırısı nedeniyle vefatından dolayı Demirciören’de 6’ya yakın bir ayı tespiti yapıldı. Onun haricinde Ilıca-Nusret köyü bölgesi, Beşçam bölgesi ve merkeze bağlı Turgutlar köyünün arka meralarında ayı tespiti yapıldı. Ayrıca Beşçam bölgesinde yavrusu olan ayılar da tespit edildi. Bu bölgelerde biraz daha hassas ve dikkatli olmalarında fayda var. Tek temennimiz inşallah böyle bir karşılaşma olmamasıdır.”

PEKİ AYI İLE KARŞILAŞILMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI? 

Ayının aslında ürkek ama meraklı bir hayvan olduğunu vurgulayan Yiğit, bir ayıyla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri anlattı.

Ormana veya doğaya çıkacak vatandaşlara biber gazı götürmelerini tavsiye eden Yiğit, “Ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayıyla karşılaştığınızda ani hareketler, ayının saldırgan davranmasına neden olabilir. Sakin olmak büyük önem taşır. Göz temasını asla kesmeden yavaşça geri çekilmeliyiz. Üzerimizde kaban veya mont varsa çıkararak kendimizi daha büyük göstermeye çalışmalıyız. Böylece ona karşı üstünlüğümüzü ve korkusuzluğumuzu göstermiş oluruz. Umarım böyle bir karşılaşma hiç kimseye denk gelmez. Ayılar saatte ortalama 60 kilometre hıza ulaşabilir. Ağaca tırmanabilir veya suya girebilirler. Bu durumda yapmanız gereken tek şey sakin kalmaktır.” şeklinde ifadeler kullandı.

“KURT, GEYİK VE DOMUZ SAYISINDA DA ARTIŞ VAR”

Yangınlardan dolayı kurt, geyik ve domuz sayılarında da artış yaşandığını bildiren Yiğit, zemheri yani Ocak ile Şubat aylarında hayvanların çiftleşme dönemi olduğu için daha fazla dikkatli olunmasını istedi.

 

Ayı popülasyonu artıyor: Kütahya’da karşılaşma ipuçları

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!