Bilim insanları kilo almayı önleyebilecek zayıflık genini tanımladılar

featured
service

Yayımlanan bir araştırmada, araştırmacılar Estonya’da 47 binden fazla insanın genetik materyalini içeren bir veri tabanı kullanarak, çaba sarf etmeden zayıf olan insanlarda kilo almaya karşı direncin gene bağlı olup olmadığını belirlemeye çalıştılar.

Organizmalar üzerinde yapılan çalışmalarda, ilgili genin silinmesi durumunda sineklerin ve farelerin daha zayıf oldukları ve genin ifadesinin beyinde, enerji tüketiminin düzenlenmesinde görev aldığı gözlemlendi.

İngiliz Kolombiya Üniversitesi tıbbi genetik profesörü ve aynı zamanda Yaşam Bilimleri Enstitüsü yöneticisi olan kıdemli yazar Josef Penninger, “Toplumun yüzde birlik bir kısmını oluşturan bu insanları hepimiz tanıyoruz” diyor ve ekliyor:

“Sağlıklı metabolizmalarının eşliğinde istedikleri her şeyi, istedikleri miktarda tüketebiliyorlar. Üstelik kilo almamak için sürekli egzersiz yapmak zorunda da değiller.

Obezite ve obezite genetiği popülerliğini hep sürdüren bir konu olmuştur. Biz konuya biraz daha farklı yaklaşmayı düşündük. ‘Hadi konuyu bir de tersten ele alalım,’ dedik ve zayıflık üzerine çalışmaya karar verdik.”

Penninger’ın takımı Estonya’nın biyobankasında bulunan 20 – 44 yaş arası 47 bin 102 kişinin verilerini değerlendirdi.

Araştırmacılar, sağlıklı-zayıf insanların DNA örneklerini ve klinik verilerini, normal kilodaki insanlarla karşılaştırdılar ve sonuç olarak zayıf insanların ALK geninde var olan bir genetik değişim keşfettiler.

ALK geni, çeşitli kanser türlerinde geçirdiği sürekli mutsyonlarla bilinir. Ayrıca ALK, tümör oluşumunda rol oynayan bir onkogen olarak tanınmıştır.

ALK’nin kanser dışındaki işlevi şimdiye kadar bilinmiyordu fakat yeni bulguların varlığıyla ALK, kilo almaya karşı dirençli tutumuyla özgün bir zayıflık geni olarak değerlendirilebilir.

Araştırmacılar ayrıca ALK geni içermeyen sinek ve farelerin zayıflıklarını sürdürdüklerini ve beslenmeye bağlı obeziteye karşı direnç kazandıklarını keşfettiler.

Üstelik, aynı beslenme düzenine ve fiziksel aktivite düzeyine sahip normal fareler ile ALK geni silinmiş fareler karşılaştırıldığında, ALK geni silinmiş fareler daha az kiloya ve daha az vücut yağına sahiplerdi.

Aynı zamanda, fareler üzerinde yapılan çalışmalar, beyinde yüksek oranda ifade edilen ALK geninin, yağ yakımı sırasında, beslenmeden alınan yağdan ziyade, dokularda depolanan yağları tercih ettiğini belirtti.

Bilim insanları kilo almayı önleyebilecek zayıflık genini tanımladılar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!