Deprem uzmanları Gediz, Emet, Simav ve Çavdarhisar’a dikkat çekti

featured
service

Gediz, Simav, Emet ve Çavdarhisar’da meydana gelebilecek olası depremlere dikkat çeken Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, “Gediz bunların merkezinde. Bunlardan hangisi önce kırılacak bilmiyoruz.” dedi.

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, “Dünden bugüne deprem gerçeği ve alınması gereken önlemler” konulu paneli düzenlendi

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Gediz Mehmetçik Ortaokulu toplantı salonunda Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Üyesi Dr. Yusuf Güner yöneticiliğinde düzenlenen panelde, Afet ve Acil Durumlar hizmetlerin ilçe düzeyinde etkin bir şekilde yürütülmesi, geçmişte ve günümüzde yaşanan depremler için gerekli önlemlerin alınması sunumlar eşliğinde değerlendirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, burada yaptığı konuşmada, Balıkesir ile Akşehir ve Ilgın arasında uzanan fayın, Simav ve Gediz’den de geçtiğini, bu fayın Türkiye’nin en aktif deprem üreten kırık sistemlerinden biri olduğunu söyledi.

Gediz’in depremsellik bakımından önemli bir bölge olduğunu belirten Özkaymak, şunları kaydetti:

“Gediz zonu oldukça hareketli bir bölge. Gediz fayı 1970 yılında çalışan kırık oluşturan bir fay. Kuzeyde Emet fayı henüz deprem üretmedi ama 6,7 şiddetine kadar deprem üretebilir. Simav 7,1, Naşa fayı 6,6, Rahmanlar fayı 6,6, Kızılüzüm fayı 6,2, Abide fayı 6,9, Banaz fayı 6,7, Çukurören fayı 6,8, Çavdarhisar fayı 6,3 büyüklüğünde deprem üretebilir. Gediz bunların merkezinde. Yakınlarında bu kadar büyük faylar var. Problemimiz şu biz buradaki diğer fayların deprem tekrarlama periyotlarını bilmiyoruz. Bunlardan hangisi önce kırılacak bilmiyoruz. Henüz araştırmalar bu noktaya gelmedi.”

Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu da yaptığı sunumda, Akşehir–Simav fay zonunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Gediz Kaymakamı Hakan Alkan ise Gediz’in 28 Mart 1970’de 7,2 büyüklüğünde büyük yıkıma neden olan bir deprem yaşadığını, canlı fay hattının üzerinde olan bölgede önlem alınması için çalışmalar yürüttüklerini aktardı

Deprem uzmanları Gediz, Emet, Simav ve Çavdarhisar’a dikkat çekti

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!