Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti kazılarında küp içinde büyük hazine bulundu

featured
service

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, “İkinci Efes” olarak da nitelendirilen Aizanoi Antik Kenti’ndeki çayda yürütülen kazılarda bir testinin içinde 651 gümüş sikke bulundu.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Elif Özer, antik kentten geçen çayda Roma döneminde olduğu gibi kayıkların yüzdürüleceği Aizanoi Penkalas Projesi çalışmalarında bir testinin içinde koleksiyonlarda ender rastlanan gümüş sikkeler bulunduğunu bildirdi.

Testinin etrafının üç pişmiş toprak plaka ile çevrilerek saklanmak istendiğinin belirlendiğini ifade eden Özer, şöyle konuştu:

“İçinde sikkeler bulunan testi itinayla kazı ekibi tarafından çıkarılarak kazı deposunda sayımı gerçekleştirildi. Yapılan sayımda 651 gümüş sikke olduğu ortaya çıktı. Bu sikkelerin tamamının Roma Cumhuriyet döneminin imparatorlarından Augustus devrine ait olduğu belirlendi. Bu gümüş sikkeler, Roma Cumhuriyet döneminin son yüzyılının bir sikke albümü niteliğindedir. Son derece özel ve ünik bir koleksiyonu oluşturmaktadır.”

Özer, gümüş sikkelerden 439’unun dönemin para birimlerinden “denarius“, 212’sinin de “cistophor” olduğunu tespit ettiklerini aktardı.

– “Yüksek rütbeli bir asker tarafından konulmuş olabileceğini tahmin ediyoruz”

Prof. Dr. Elif Özer, sikkelerin Aizanoi’ye gelen yüksek rütbeli bir asker tarafından konulmuş olabileceğini tahmin ettiklerini anlattı.

Kısa süre içinde yaptıkları araştırmalara göre hepsinin bir arada bulunduğu böyle bir koleksiyonun benzerinin olmamasının, Aizanoi Penkalas buluntusunun ünikliğini iyice artırdığını vurgulayan Özer, “Bunun dışında bu sikkelerin çoğu, koleksiyonlarda 1-2 adet halinde yer alıp değerleri oldukça yüklü bir meblağ tutmaktadır. Sikkelerin büyük kısmının Güney İtalya darphanelerinde basıldığı gözlemlenmiştir. Son zamanların en özel gümüş sikke buluntusudur.” dedi.

Özer, bilimsel bir kazıda bulunmasından dolayı özel ve bilgiye net ulaşabilmek bakımından bu sikkelerin son derece önemli olduğunu belirtti.

Türkçe ve İngilizce olarak yayın çalışması yürütülen sikkelerin Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandığını dile getiren Özer, “Gerek dünyada gerek Türkiye’de yapılan kazılardan elde edilen buluntularla kıyaslandığında bu özel gümüş Roma Cumhuriyet ve Augustus dönemi sikkeleri çok özel ve son yüzyılın en önemli buluntu grubundan birini oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti kazılarında küp içinde büyük hazine bulundu

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!