Kütahya Sağlık Müdürlüğü sıcaklık konusunda uyardı

Yaz mevsimiyle birlikte aşırı sıcaklar kendini hissettirmeye başladı. Aşırı sıcaklarda vatandaşların dikkatli olması noktasında uyarıldı.

Kütahya Sağlık Müdürlüğü sıcaklık konusunda uyardı
service

İl Sağlık Müdürlüğü aşırı sıcaklık konusunda vatandaşları dikkatli olması noktasında uyardı. Müdürlükten yapılan açıklamada risk grupları ve ilk yardım tavsiyelerinde bulunuldu.

Yaz mevsimiyle birlikte aşırı sıcaklık kendini hissettirmeye başladı. İl Sağlık Müdürlüğü sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi üzerine vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Aşırı sıcaktan en çok etkilenen grupların belirtildiği açıklamada, “Yalnız yaşayan 65 yaş üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, alkol ve madde bağımlıları aşırı sıcaktan en çok etkilenen kişiler arasında yer alıyor. Güneş veya sıcak çarpması durumunda ilk yardım önemli konular arasında yer alıyor. Kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

YAZ AYLARINDA NASIL BESLENMEK GEREKİYOR?

Yaz aylarında beslenme tüyolarının da verildiği açıklamada şunlar kaydedildi: “Bu aylarda yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.”

Sağlık Müdürlüğü sıcaklık konusunda uyardı

KAYNAK

Kütahya Sağlık Müdürlüğü sıcaklık konusunda uyardı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kütahya Haberleri - Kütahyadan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!